8.6 C
Zagreb
Naslovnica Sport Lovren: Klinci nas ne respektiraju, moraju promijeniti stav prema reperzentaciji i starijima

Lovren: Klinci nas ne respektiraju, moraju promijeniti stav prema reperzentaciji i starijima

Dejan Lovren hrvatski je nogometni senator. Odigrao je 64 utakmice za reprezentaciju i prošao mnoga teška bojišta. Ne samo u nacionalnoj vrsti, već i u svim klubovima u kojima je igrao, posebno u Liverpoolu. Stari borac se nikad nije skrivao, uvijek je bio u prvim redovima, i kad je bilo dobro i kad je bilo loše, i kad smo slavili i kad smo tugovali. Također, nikad nije imao dlake na jeziku, njegova riječ se slušala, uvijek je govorio ono što misli, zamatanje rečenica u celofan nikad nije bio njegov stil. Ima svoj stav o svemu, nekome se sviđa, nekome ne, ali kod Lovrena dobiješ ono što vidiš. Nema tu glume ili “čitanja s papira”.

Baš kao što je beskompromisan na terenu, takav je i u privatnom životu, u komunikaciji. Zato je idealan sugovornik za opisivanje trenutačnog stanja u nacionalnoj vrsti nakon početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i, naravno, pred Europsko prvenstvo koje slijedi.

– Vidim da se u javnosti i medijima stvara nekakva panika kad se radi o reprezentaciji. Pa, kod nas je cijeli život panika. Što? Zar sam u krivu? Mi smo idealno društvo za paničarenje. Radila se panika i u prošlosti, pred svako europsko i svjetsko prvenstvo. To nam je u mentalitetu. Deseci paničnih analiza, katastrofičnih predviđanja, sahrana i prije nego što smo umrli. Znate što? To nas igrače uopće ne zanima. Iskreno, mi se na to ne obaziremo, baš nimalo. Rade to ljudi koji ne kuže sport i nogomet, jednostavno ne razumiju. Ja se uopće ne brinem za reprezentaciju. Moj osjećaj pred Europsko prvenstvo koje slijedi je apsolutno dobar – kazao je Lovren za uvod.

Dobro, izgubili smo protiv Slovenije, maltretirali su nas Cipar i Malta, pa to sve baš ne djeluje optimistično, logično jest da se poklonici nacionalne vrste zabrinu?

– Recite vi meni zašto bi se trebali zabrinuti? Jeste li pratili ostale utakmice u kvalifikacijama? Danas svatko muči muku sa svima. Portugal se muči s Azerbajdžanom, Španjolska s Gruzijom, malo je onih favorita koji se ne muče ili maltretiraju s onima koji se vole nazivati autsajderima. Gledajte, da sad ne dužim previše, doći će sve na svoje kad je Hrvatska u pitanju. Nema brige za ove kvalifikacije, a nema brige niti za Euro. Kad se okupimo, kad odradimo pripreme, kad budemo skupa duže vremena, kad skupimo svi glave zajedno, kao prije Svjetskog prvenstva u Rusiji, onda ćemo pokazati zašto smo drugi na svijetu. Da, treba napraviti pravu atmosferu, tako će i biti. Zato vam govorim da nema potrebe raditi bilo kakvu paniku.

Kazat će ipak da nije bilo lijepo što smo krenuli porazom od Slovenije na startu.

– Ne treba bježati od toga, nije dobro niti zgodno što smo poraženi u Ljubljani. No, eto, pogledajmo ljestvicu naše skupine. Šest bodova je tu. Tek je početak kvalifikacija, koliko će tu još biti borbi…

Nego, kakav je vaš pogled na odnose u reprezentaciji. Izbornik Zlatko Dalić je kazao da više niste momčad kakva ste bili pred Rusiju, da vam se sad to sve vraća. Kako kod okrenuli, to su teške riječi, ipak se iza njih može nazrijeti problem. Nije Dalić to rekao samo da bi nešto rekao, očito je poslao poruku koja nije ofarbana svijetlim bojama? Kaže da on ima respekta prema Modriću, Vidi, Kovačiću, Badelju, vama… A da takav respekt moraju imati i mlađi igrači. Jeste li vi primijetili da se u hrvatskim redovima događa nešto što kvari atmosferu?

– Ima nešto u tome što izbornik kaže. Sigurno ima istine. Neću ja sad ulaziti u svaki detalj, iako to obično radim, neću sad javno govoriti o svemu, možda ne bi bilo dobro, produktivno. Međutim, novi dečki koji su u reprezentaciji moraju se dokazati. Da, to ću kazati, nas nekolicina starijih igrača to smo im kazali u lice. Oni se moraju dokazivati iz dana u dan, ne samo na utakmicama, nego i na – treninzima! Da slučajno ne pomisle da su u reprezentaciju došli tek tako. Ako su već zaslužili poziv, onda neka i pokažu zašto su ga zaslužili. Izbornik Zlatko Dalić ima naše apsolutno povjerenje!

Nastavit će svoju priču…

– Znate, mi stariji igrači to vidimo. I dobro znamo da je prije bilo drukčije. Kad smo mi kao mlađi dolazili u reprezentaciju, doslovce smo ginuli na svakom treningu i utakmici, “gargalo” se… Samo da se uđe u udarnu jedanaestoricu. Danas novi, da ih nazovem klinci, ta nova generacija, sve olako shvaća. Da budem skroz jasan – svoj stav prema reprezentaciji i starijim igračima moraju promijeniti! Oni to znaju, to smo im mi stariji i rekli. No, dobro, ne možeš ih niti previše kriviti. Mladi su, neka su očito druga vremena, možda i kod njih postoji neki grč. No, ponavljam, sve će to doći na svoje, opustit će se ti mladi dečki kroz pripreme, bolje ćemo se upoznati. Mladi igrači jednostavno moraju pratiti nas starije, to je jednostavno tako, druge nema.

Dobro, imaju li mladi igrači respekta prema vama starijima?

– Nekad imaju, ali nekad i – nemaju! Zato trebamo svi skupa uzeti stvari u svoje ruke i biti iskreni jedni prema drugima. Mislim da sve više i postajemo iskreni. Ja ću sigurno svakome kazati što mislim, a kao što vidite, to mogu kazati i ovako javno. Toga se uopće ne sramim jer želim da naša reprezentacija bude na najvišoj mogućoj razini. Nikome ne želim nikakvo zlo, samo dobro. Nema tu filozofije kad se radi o nacionalnoj vrsti. Moraju se poštivati neka pravila. Uvijek moraš dati sve od sebe za reprezentaciju. Ne smiješ gledati samo sebe, samo svoj individualni doprinos. To je priča kratkog daha. Vjerujem ja u ovu generaciju koja dolazi, ali moraju zaslužiti i opravdati poziv u reprezentaciju.

Protiv Malte se najbolje vidjelo da nema ništa bez “starih kostiju”, bez senatora vatrene reprezentacije?

– Uvijek ću kazati da je lijepo kombinirati iskustvo i mladost, dobro je ubrizgati svježu krv u nacionalni nogometni krvotok. Ta svježa krv treba nama iskusnijima. Definitivno. Međutim, ako ta svježa krv nije na terenu onakva kakva treba biti, onda ne možemo pomoći niti mi stariji. Mladi dečki doslovce, nije velika metafora, trebaju izginuti. Ako je to pola sata, onda je to pola sata. Ne može se reprezentativna utakmica odraditi sa 70 ili 80 posto kapaciteta. To jednostavno nije dovoljno. Ili objesiti nos do poda ako nisu u udarnih jedanaest… Mladi moraju gledati Luku, Perišića, Vidu, sve nas koji smo nešto napravili. Ako mi svi na terenu dajemo sebe do kraja, sto posto, onda oni moraju dati još više. No, da završimo priču. Izbornik Zlatko Dalić ima sve u svojim rukama. Neka stvari će se prije i za vrijeme priprema za Euro sigurno promijeniti. Zna izbornik sve, zna o čemu priča. Europsko prvenstvo? Ne da ćemo biti pravi, nego moramo biti pravi – zaključio je Dejan Lovren, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike