9.7 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Mladiću koji je prijetio da će zbog pjesme dići u zrak Radio...

Mladiću koji je prijetio da će zbog pjesme dići u zrak Radio Rijeku prijeti 5 godina zatvora

Prijetnja eksplozivom opisana je u članku 139. kaznenog zakona u 2. stavku. No u 3. stavku piše ako je kazneno djelo počinjeno, između ostaloga, prema novinaru u vezi s njegovim poslom, kazna je od šest mjeseci do pet godina.

Podsjećamo, policija je brzo pronašla mladića (22) koji je prijetio da će dići u zrak Radio Rijeku jer su pustili pjesmu Vinka Coce ‘Kad umrem umotan u bilo’. Prijavili su ga zbog sumnje na kazneno djelo prijetnje i odveli u pritvor.

Članak 139. kaznenog zakona

1) Tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine

2) Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti ili mu oduzeti slobodu, nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstantak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine

3) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili u vezi s njezinim radom ili položajem, ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema odvjetniku u obavljanju njegove djelatnosti, ili iz mržnje, prema bliskoj osobi ili prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje ili trudnoće, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dilje vrijeme stavljenja u težak položaj, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U četvrtak je glazbena urednica HRT-ovog Radija Rijeke u eter pustila pjesmu Vinka Coce ‘Kada umrem umotan u bilo’. Bijesni slušatelji zatrpali su redakciju mailovima i porukama.

Radi se, naime, o neslužbenoj himni Hajduka i pjesmi koja se često pušta na Poljudu na Hajdukovim utakmicama.

HND je osudio prijetnje, ali i reakciju voditelja emisije Radio Rijeke Jose Krmpotića koji se u programu uživo, umjesto da podrži kolegicu, ispričao čitateljima.

Čujem li još jednu, samo jednu tovarsku pjesmu koja mi se ne sviđa (da pjeva o maslini, kamenu ii da veliča Dalmaciju), na*ebat ćete. I to gadno. Jedan krivi potez, jedna kriva pjesma i cijela radio Rijeka ide u zrak skupa s redakcijom koja se tada nađe u smjeni. Ne šalim se, ovo je otvorena prijetnja. Pamet u glavu – dio je uznemirujućeg pisma i otvorene prijetnje novinarima.

To je bilo u četvrtak. Policija je za pet dana pronašla autora pisma.

Ima 22 godine i hrvatski je državljanin, pišu 24sata.

Pjesma Vinka Coce razljutila slušatelja pa u redakciju stigla prijetnja: Još jedanput i letite u zrak

Najnovije

Još iz rubrike