8.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Fiket: Serija potresa ponaša se kako bi trebala, potrajat će još neko...

Fiket: Serija potresa ponaša se kako bi trebala, potrajat će još neko vrijeme

Seizmolog Tomislav Fiket za N1 je rekao da je područje u Hrvatskoj i dalje seizmološki aktivno.

“Zadnji potres bio je jutros u 7 i 48 u Jadranu. Kod Vrlike isto postoji serija potresa, aktivno je područje i dalje. Ove godine ne posustaje što se seizmologije tiče, vrlo smo aktivni”, rekao je Tomislav Fiket.

Na pitanje može li nam se dogoditi toliko snažan potres u moru da bi trebalo izdati upozorenje na tsunami, Fiket ističe da je pozitivno to što potresi takve jačine nisu izgledni, a negativno to što su epicentri preblizu naseljenih mjesta pa upozorenje za tsunami vjerojatno ne bi donijelo puno.

“Naša sreća je da ne očekujemo tsunamije kao u Japanu, ali s druge strane epicentri su preblizu da bismo imali ozbiljno vrijeme reakcije. Dok bi obavijest i izašla, kad bi se zaključilo da postoji opasnost, već bi tsunami bio na obali. To je jedan od naših problema što su nam epicentri preblizu naseljenih podučja, no naši rasjedi nisu sposobni prouzročiti magnitude kao u drugim dijelovima svijeta pa tu imamo sreću”, rekao je Fiket.

Svi ovi potresi nastaju kao posljedica tektonike i kod nas je trenutno seizmički aktivnije područje, a Fiket kaže da je i struci već lagano dosta potresa.

I petrinjsko je područje još uvijek aktivno. “Serija se ponaša kako bi trebala, potrajat će još neko vrijeme, potres su slabi, no to ne znači da neće biti poneki jaki. No situacija se smiruje.”

Potresi su slučajni događaji. Ne bi se trebali plašiti, ali ništa nije isključeno.

Najnovije

Još iz rubrike