Niz potresa u Jadranu, ugrožene Palagruža i Jabuka, evo što se zapravo događa

EMSC

U 9.35 zabilježen je još jedan potres u Jadranu, magnitude 4,2 s epicentrom 57 kilometara južno od Visa. Prije su zabilježena još dva potresa. Prvi, magnitude 3,1 u 5 sati, a drugi u 7.51 magnitude 3,2, prenosi HRT.

Seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su i sinoć u 22,17 sati potres magnitude 3.0 prema Richteru, s epicentrom tri kilometra južno-jugoistočno od Maovica kod Vrlike. Prof. emer. Ante Mihanović kaže da nas činjenica da je tlo dosta aktivno ovih dana ne bi trebala brinuti.

– Sredozemljem prolazi sudar afričke i indo-europske tektonske ploče. Sve što se događa je u okviru nama poznatog, sam jadranski dio nije toliko potresno ugrožen i podaci govore da tamo u biti nema jakih potresa, osim na dvije lokacije, zona Palagruže i zona Jabuke, objašnjava prof. emer. Ante Mihanović, s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Kaže kako potres kakav se dogodio 27. ožujka, od 5,5 Richtera i 10 kilometara od žarišta, spada u jedan po podacima rijedak potres, koji se događa jednom u 500 godina.

– Što se tiče povratnog perioda, mala je vjerojatnost da će se dogoditi jači potres. Njegov učinak je minoran za nas, samo je Palagruža bila potresena tako da nekih posebnih šteta nema, osim našeg straha, kaže Mihanović.

Mihanović dodaje kako se moramo naučiti živjeti s potresima i upozorava one koji grade i projektiraju građevina da to čine tako da one budu sigurne od i otporne na potrese.

Intenzitet potresa kod Vrlike u epicentru bio je III-IV stupnja EMS ljestvice.

Potres se osjetio na širem području, priopćila je Seizmološka služba RH, piše HRT.

Share This Article