9.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković novinarki N1 televizije: Bitno je govoriti istinu

Plenković novinarki N1 televizije: Bitno je govoriti istinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je Glinu nakon čega je dao izjave za medije.

Reporterka N1 televizije Ana Mlinarić upitala ga je hoće li razgovarati s Dubravkom Šuicom. Podsjetimo, Europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly smatra da je “neprimjereno” što se Dubravka Šuica, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju, prošle godine uključila u emisiju “Glas naroda” na Dubrovačkoj televiziji i prozvala novinara Paska Tomaša za neprofesionalnost, objavio je u ponedjeljak njezin ured.

“Je li ovo povezano s ovim nastojanjem nekoliko aktera da jedna ljubazna zamolba vašoj kolegici da kad formulira pitanje ne stavlja u pitanje nešto što nije točno pa se sad pretvara u nekakvu vježbu oko slobode medija… Povezujem to zato što imamo mi mobitele u autu pa pratimo jedan, dva, tri, četiri portala kako reagiraju i kako pokušavaju nekako iznivelirati i zamagliti ovo što govorite za razliku od toga što sam vidio i što mi je doista nejasno, kako je moguće da se tu pokušava ponovno izvrnuti nešto što je bila u biti jedna podloga za kasniju manipulaciju”, rekao je Plenković i dodao:

“Eventualno da ja pristajem odgovarati na takva pitanja koja nastoje zamagliti činjenice, onda bi se moj odgovor izmanipulirao. Budući da sam ja to prevenirao sad je uslijedilo ovo što je uslijedilo, to je sve korektno, ali nije u redu i nije fer i nije činjenično točno pa samo poručite vašim kolegama da prenose činjenice, citiraju u cijelosti i onda će sve biti dobro. Što se tiče povjerenice Šuice, mogu s njom razgovarati, ali to je pitanje koje se odnosi na nju i na EK, ne odnosi se na vladu.”

Novinarka ga je upitala što je točno manipulacija kada je riječ o izvješću koje se tiče Dubravke Šuice.

“Govorim o manipulaciji u NSK.”

Novinarka N1 televizije odgovorila mu je da ne govori o tome.

“Ja vam odgovaram ono što je jako povezano, vi to znate bolje od mene i zato je važno da vam odgovorim ono što je bitno”, poručio je Plenković i dodao da je bitno govoriti istinu.

Podsjetimo, ranije danas Plenković je novinarki N1 televizije, Katarini Brečić, rekao da ga podsjeća na predsjednika Zorana Milanovića zbog jednog pitanja.

“Ne opravdavajući riječi predsjednika Republike, jesu li na sličan način pretjerali gospodin Jandroković i Šeks kada su gospodina Milanovića nazvali ludim?”, upitala ga je novinarka.

“Prvo, nisam čuo ovo što ste vi rekli od nikog od njih, pod broj jedan. Dakle, ponovno, već drugi put, ja vas ljubazno molim radi profesionalnih standarda vas osobno, ako hoćete, i vaše kuće, da ne izvrćete rečenice drugih ljudi jer ovo što ste vi sad rekli nitko od njih nije izgovorio i tu me čak podsjećate na Milanovića. I on govori o tome da sam ja uvrijedio profesoricu Đurđević, a nisam. To niste mogli čuti ni danas, a to niste mogli čuti ni, kada sam imao zadnju presicu, u četvrtak ili petak”, kazao je.

“Što se tih tema tiče, pitajte njih za njihovo mišljenje, njihov stav. Moj stav je jasan, za kulturnu komunikaciju, za poštovanje prava, za poštovanje manjinskih prava, za respekt među institucija, za poštovanje saborskih zastupnika, za dijalog između institucija i za poštovanje rješenja u skladu s Ustavom i zakonom…”.

Najnovije

Još iz rubrike