24.5 C
Zagreb
Naslovnica Tech Kina je odobrila peto cjepivo protiv koronavirusa, međutim postoje bojazni oko njegove...

Kina je odobrila peto cjepivo protiv koronavirusa, međutim postoje bojazni oko njegove učinkovitosti

Kina je u prvom dijelu ovoga mjeseca odobrila svoje peto, najnovije cjepivo protiv koronavirusa, piše prenosi New York Times.

Navedeno cjepivo razvile su zajedno privatna kompanija Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co. i Kineska akademija znanosti. Akademija je objavila da su dobili dozvolu vlasti za hitnu upotrebu cjepiva.

Do sada su odobrena dva cjepiva državne tvrtke Sinopharm, jedna privatne kompanije Sinovac, te CanSino Biologics koja ga je razvila uz pomoć kineske vojske.

Iako je odobreno, znanstvenici nisu sigurni koliko dobro cjepivo djeluje. Rezultati treće faze testiranja, provedene u Kini, Ekvadoru, Indoneziji, Pakistanu i Uzbekistanu tek trebaju biti objavljena.

Uzbekistan je svejedno odobrio cjepivo. Treća faza testiranja provodi se na 29 tisuća volontera, i ako je vjerovati Akademiji znanosti, testiranje protječe glatko.

Kineski proizvođači cjepiva napominju da se cjepivo lako proizvodi, pohranjuje i transportira. Svejedno, postoji mana – proizvodi premalo t-stanice.

T-stanice najzaslužnije su za uništavanje zaraženih stanica i sprečavanje njihovog širenja. Bez dovoljno navedenih stanica, imunološki sustav neće proizvesti dovoljno antitijela da potpuno očisti infekciju, kazao je Ooi Eng Eong, profesor mikrobiologije i imunologije na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru za NY Times. Zbog toga je moguće obolijevanje upravo od bolesti od koje bi cjepivo trebalo čovjeka zaštititi, prenosi Gol.hr

Najnovije

Još iz rubrike