4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kakav sudac: S dva promila izazvao sudar, okrivljenike nazvao g.....a, psovao mu...

Kakav sudac: S dva promila izazvao sudar, okrivljenike nazvao g…..a, psovao mu mater, koja je preminula prije tri dana; Nije baš ni radio kako treba….

Ustavni sud Republike Hrvatske, u Prvom vijeću za odlučivanje o žalbama protiv odluka o razrješenju sudačke dužnosti i odluka o stegovnoj odgovornosti suca, u sastavu sudac Andrej Abramović, predsjednik Vijeća, te suci Branko Brkić, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Josip Leko i Goran Selanec, članovi Vijeća, u postupku odlučivanja o žalbama koje je podnio Dalibor Vodanović, sudac Općinskog prekršajnog suda u Splitu, protiv odluke Državnog sudbenog vijeća broj: SP-6/19 od 11. studenoga 2020. na sjednici održanoj 17. ožujka 2021. donio je odluku kojom se njegove žalbe se odbijaju.

Sad već bivši sudac Vodanović se žalio jer ga je DSV razriješio dužnosti.

Vodanović je proglašen stegovno odgovornim jer je 12. lipnja 2019., u vremenu od 11,30 do 15,30 sati, u hodniku stalne službe u Kaštel Sućurcu, za vrijeme obnašanja dužnosti dežurnog suca, za vrijeme privedenih okrivljenika u predmetu broj: 40. Pp J-1705/2019 okrivljenika Ivice Kelama, Pere Akrapovića, Ante Kelama i Antonia Akrapovića, svi zbog prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, radnjom dovođenja njih četvorice okrivljenika u nazočnosti policijskih službenika Policijske postaje Kaštela Maria Gabrića (39890) i Marka Mijića (37714), i nazočnosti odvjetnika Josipa Giljanovića vbranitelja okrivljenika Ivice i Ante Kelama, dežurni sudac Dalibor Vodanović dok su se okrivljenici i policijski službenici i odvjetnik Josip Giljanović zatekli u hodniku suda stalne službe Kaštel Sućurac i to ispred vrata sudnice suca Dalibora Vodanovića, je ovaj sudac bez ikakvog povoda se obratio riječima strankama, da su izgovarajući riječi “govna, idete li u crkvu, pizda vam materina”.

Potom u sudnici za vrijeme procesnog tijeka prekršajnog postupka spram okrivljenika, se obratio pogrdnim riječima okrivljeniku Ivici Kelamu u nazočnosti odvjetnika Josipa Giljanovića, da mu: “Jebem ti mater“ da bi ovaj uzvratio sucu Daliboru Vodanoviću da on njemu jebe majku, dodajući kako mu je majka preminula prije tri dana, te da mu ne psuje majku.

Točkom II. izreke osporene odluke žalitelj je proglašen stegovno odgovornim što je pod a) 13. lipnja 2019. u Kaštel Sućurcu, žalitelj, kao okrivljenik izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom, čime je počinio prekršaj iz članka 57. stavka 2. Zakon o sigurnosti prometa na cestama (“Narodne novine” broj 67/08., 48/10., 74/11., 80/13., 158/13., 92/14., 64/15. i 108/17.; u daljnjem tekstu: ZoSPC), pod b) što je prigodom pod točkom a) za vrijeme nastanka prometne nesreće upravljao osobnim automobilom marke pod utjecajem alkohola, a što je utvrđeno uporabom alkometra marke “drager 6820” kojom prilikom utvrđena koncentracija alkohola kod istog od 2,08 g/kg u litri izdahnutog zraka umanjena za 0,10 g/kg, odnosno za granicu dopuštene pogreške mjerenja što iznosi 1,98 g/kg, čime je počinio prekršaj iz članka 199. stavka 8. ZoSPC-a i pod c) što prigodom pod točkom a) na traženje policijskih službenika iz Postaje prometne policije Split na mjestu događaja prometne nesreće, nakon alkotestiranja, nije dao na uvid svoju vozačku dozvolu čime je počinio prekršaj iz članka 229. stavka 5. ZoSPC-a.

Točkom III. izreke osporene odluke žalitelj je proglašen stegovno odgovornim za počinjenje stegovnog djela iz članka 62. stavka 2. točke 1. u vezi sa stavkom 3. točkom 1. ZDSV-a iz razloga jer je 15. srpnja 2019., na temelju Odluke o nadzoru obavljen nadzor stanja spisa predmeta u referadi žalitelja i nakon fizičkog pregleda spisa predmeta utvrđeno stanje u upisniku JCMS-a i fizičko stanje spisa predmeta, te je utvrđeno da za 17 sudskih spisa navedenih u točki III/ izreke, u JCMS sustavu nema odluke spremljene u pdf. formatu, nema evidentirane otpreme, datuma i načina uručenja, iako su svi predmeti evidentirani kao riješeni, a uvidom u službenu bilješku, sastavljenu nakon izvršenog neposrednog nadzora u iste spise, da u spisima u referadi nema pisane odluke ni dostavnica vezanih za odluku.

Cijeli slučaj je OVDJE.

Najnovije

Još iz rubrike