Igrači poručili izborniku Bišćanu: Daj nam da igramo nogomet, preuzimamo rizik, bunker nije rješenje

Foto: HRT

Deseta utakmica mlade hrvatske selekcije na europskim prvenstvima i opet – ćorak! Nikako do te prve pobjede, nikako do uspjeha. Ovog puta je na startu Eura bolji bio Portugal. Da se razumijemo, nije taj poraz nimalo tragičan niti neočekivan, piše Jutarnji.

Portugalci su jedni od favorita za osvajanje naslova prvaka Europe. Vrijednost njihove momčad po Transfermarktu iznosi skoro 165 milijuna eura. Za usporedbu, Dinamo koji je izbacio Tottenham i igra četvrtfinale Europske lige vrijedi po istom izvoru nešto više od 103 milijuna eura. Momčad koju vodi Rui Jorge u svom rosteru ima recimo Trincaa, mladića iz Barcelone koji vrijedi 25 milijuna eura…

Međutim, ono što je ipak iznenadilo je postavka formacije izbornika Igora Bišćana. Odlučio se za onu 5-4-1, bio je to pravi catenaccio, bunker iz kojeg su tu i tamo pokušavale sijevnuti neke kontre i polukontre. Bišćan je prvi put u svom mandatu tako postavio momčad. Hrvatska je bila postavljena tako da igra “na nulu”.

Bez pravih krila i s bekovima Bradarićem i Šverkom duboko u svojoj polovici, Hrvatska nije mogla iznijeti loptu i prijeći iz faze obrane u napad. Uz tri stopera Erlića, Vuškovića i Franjića, uz dva defenzivna vezna Moru i Bistrovića, koji su rijetko prelazili centar, zaista su mladi Hrvati djelovali totalno bezopasno prema naprijed. Obično kad se branite cijelu utakmicu, jednom bedem mora popustiti, negdje uvijek procuri, tako se upravo i dogodilo. Iako jest zanimljivo da je Hrvatska primila pogodak nekoliko minuta nakon što je Bišćan pokušao rizičnije i hrabrije postaviti igru uvođenjem Muse, Vizingera i Babeca.

Međutim, većim dijelom prve utakmice na Euru Hrvatska je igrala bez rizika, a takav stav uglavnom završava loše. Po onoj staroj, tko ne riskira, taj ne profitira. Također, takva čvrsta obrambena formacija jednostavno nije u DNK hrvatskih nogometaša, nije u skladu s hrvatskim nogometom i mentalitetom.

– Usporedio bih ovu utakmicu kao prvu utakmicu Dinama protiv Tottenhama. Nedostajalo je rizika, mogli smo možda više napadati i riskirati, sada osjećamo žal. Mi moramo više vjerovati u sebe i uzeti loptu, kontrolirati utakmicu bez toliko povlačenja.

To je nakon utakmice kazao Dinamov veznjak Luka Ivanušec. Te rečenice bile su sasvim vidljivo kritika takvom sustavu igre. Slično je govorio i stoper Hajduka Mario Vušković…

– Možda smo ušli u susret s prevelikim respektom, previše smo im prepustili igru i na kraju su nas zasluženo pobijedili. Mislim da smo dobro radili do primljenog gola. Teško je držati koncentraciju u bloku svih 90 minuta, obrana je kad tad morala malo popustiti. Nažalost, iz jedine ozbiljne prilike u drugom dijelu smo primili gol. Nakon toga se bilo teško vratiti.

Naš najbolji pojedinac protiv Portugalaca, vratar Adrian Šemper, između ostalog kazao je i ovo… – Moramo se fokusirati na našu igru i naše prednosti koje imamo. Vjerujem da ćemo protiv Švicarske moći igrati više nego protiv Portugala.

Dakle, po ovim izjavama, vidi se da se dečkima – igra. Da im se igra nogomet. Iako su Portugalci i Englezi vjerojatno jače selekcije od naše, ipak u Bišćanovoj vrsti ima dovoljno raskošnog talenta, dovoljno kvalitete da se nadigrava sa svima, a ne da igra catenaccio.

Dečki su na Euru na velikoj sceni, sigurno jest da se žele pokazati, a uostalom takva natjecanja služe za selekciju igrača koji će danas-sutra igrati u Vatrenima. Ova mlada vrsta mora igrati hrabrije, raskošnije, maštovitije, s više rizika i s većim poletom. Iako je jasno da nema pravog, visoko vrijednog centralnog napadača, to nam je nedostajalo i na prošlom Euru u Italiji i San Marinu.

Igor Bišćan se već dokazao kao trener, u finišu kvalifikacija za ovaj Euro momčad mu je igrala najbolje kad je najviše trebalo. Neka sada opet bude tako. Hrvatska je još uvijek u igri, ništa nije izgubljeno. Eto, ta Engleska o kojoj je Bišćan prije prvenstva pričao u superlativima, poražena je od Švicarske, našeg sljedećeg suparnika.

Gledali smo utakmicu, ničim Gordi Albion nije impresionirao. Hrvatska može preko takvih Engleza. Ali prije toga mora preko Švicaraca koji su u toj utakmici izgledali bolje od engleskih nada. No da bi uspjeli protiv jednih i drugih, igru treba drukčije ukomponirati, kontrolirati je, ali i više riskirati. Bez toga ići neće…

Share This Article