Bez interneta ne možemo, ali znate li kako se zaštititi od prijevara i krađe podataka?

Online nastava, tečaj ili posao – prošla nas je godina prisilila da brojne stvari preselimo iz fizičkog u virtualni svijet. Povećanjem online kupovine rastao je i broj raznih internetskih prijevara. Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka savjetuju kako se zaštititi prilikom online kupovine, ali i na društvenim mrežama.

Ne bi trebalo dijeliti nekakve osobne podatke kao što je recimo broj osobne iskaznice, kao što je preslika osobne iskaznice, OIB, nekakva adresa stanovanja, naglašava Siniša Kovačić, Agencija za zaštitu osobnih podataka

Ističu kako se uz pomoć takvih podataka vrlo lako putem interneta može sklopiti ugovor koji će onda ići na štetu osobe čiji su podaci ukradeni.

Imali smo u prošloj godini jako veliki broj onih nagradnih igri, raznoraznih trgovačkih društava gdje se od osoba tražilo da ukoliko žele sudjelovati odnosno ako su osvojili nagradu da kao potvrdu svog identiteta uslikaju sebe i svoju osobnu iskaznicu, dodaje Kovačić.

Treba znati da vas nikad nikakvo trgovačko društvo neće na takav način tražiti identifikaciju. Upravo zbog toga bitno je ostati siguran prilikom online kupovine i provjeriti podatke o stranici i vlasniku trgovine.

Provjerite ono o kakvim stranicama se radi, kad je osnovana otkako radi, kakve ocjene ima od drugih korisnika. I ne na tom siteu, nego i na nekim forumima ili facebooku ili bilo gdje drugdje gdje možete dobiti nekakvu informaciju o takvoj web stranici, upozorava Marko Rakar, informatički stručnjak.

Dodatna zaštita od raznih krađa i prevara je mogućnost korištenja jednokratnih brojeva kreditnih kartica za jednokratne transakcije.

To znači da ako i naiđete na nekakav čudni website, ako baš i ima nešto što vas jako jako zanima možete kreirati jednokratnu kreditnu karticu na svojoj aplikaciji na telefonu napraviti kupovinu, a onemogućiti bilo koju drugu transakciju sa tim brojem, savjetuje Rakar.

Osim za online kupovinu, svoje osobne podatke moramo zaštititi i prilikom skidanja raznih aplikacija. Često na društvenim mrežama možemo naići na fotografije na kojima su korisnici uz pomoć raznih aplikacija umjetno postarani.

Ono prvo smo imali kako smo izgledali prije 10 godina, pa onda gledate kako izgledate sada, onda računalo na temelju toga izračuna kako ćemo izgledati za 10 godina. Mi jednostavno sa dijeljenjem takvih fotografija hranimo računalni algoritam koji onda izračunava nešto o nama, dodaje Rakar.

Ovakav način prikupljanja podataka funkcionira i za online kupovinu. Kada kupite jedan artikl, stranica će vam predložiti druge slične artikle.

Veliki dio tih online testiranja je zato da vas strpa u određenu demografsku grupu i onda vam prepozna da li ste muško ili žensko, dal se stariji ili mlađi. Da li imate više novaca, manje novaca itd. i da vam onda servira odgovarajući set reklama pokušavajući pogoditi što bi vi ustvari htjeli kupiti, pojašnjava Rakar.

Jedna od bitnijih stvari zaštite na internetu je i jaka lozinka. Treba paziti da je ona drugačija za svaki račun i da ima 12 ili više znakova. To ne znači da moramo stavljati mala i velika slova, brojeve ili zareze jer takve lozinke su kompjuteru lagane za pogoditi, a ljudima teške za zapamtiti

Radije se sjetite omiljene rečenice iz literature, nekog stiha iz pjesme ili neke bitne rečenice, savjetuje Rakar.

Mi smo opet ovdje poprilično sigurniji od drugih opet zato što koristimo jezik koji koristi relativno mali broj ljudi i nismo u fokusu ono svjetskih hakera do te mjere da bi se bas sistematski bavili s nama.

Svaki građanin mora biti svjestan da je on vlasnik svojih informacija i sukladno tome isto tako treba poduzimati sve moguće mjere kako bi svoje vlasništvo zaštitio, prenosi Dnevnik.hr

Share This Article