9.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako razlikovati opravdane strahove od iracionalnih fobija?

Kako razlikovati opravdane strahove od iracionalnih fobija?

Ako stojite na vrhu zgrade od 20 katova i bojite se prići rubu, osjećate prirodan strah koji vas upozorava na potencijalnu opasnost. Najčešći strahovi, poput onoga od visine, zmija, pauka, letenja zrakoplovom ili skučenih prostora dio su obrambenog mehanizma i ne ometaju normalan tijek svakodnevice.

No preuzme li iracionalan strah kontrolu nad mislima i osjećajima, pretvara se u mračnu fobiju, koja može zagorčati život. Tako zbog intenzivna straha od zatvorenog prostora klaustrofobičar može odbiti dobar posao u uredu na osmom katu do kojega svaki dan mora ići ‘nepodnošljivim’ dizalom, a čovjeka koji se boji letenja snažni napadaji panike prije putovanja lišit će užitka putovanja na drugom kraju svijeta.

Naime, fobije su izazvane događajem koji je u mozgu ‘zapisan’ kao smrtonosan, pa tijelo svaki puta kad se nađemo u sličnoj situaciji iznova reagira napadom panike, izaziva osjećaj nemoći te nas sprečava da uživamo u životu što u konačnici vodi i ka depresiji.

Razlika između razumljivog straha i fobije

Normalan strah

Uznemirenost zbog turbulencija ili jake oluje tijekom leta

Neugodan osjećaj pri naginjanju s visokog balkona ili penjanja na ljestve

Nervoza potaknuta dobermanima ili rotvajlerima koji laju

Neugodan osjećaj tijekom vađenja krvi ili cijepljenja

Fobije

Otkazivanje odlaska na prijateljičinu svadbu zbog straha od letenja avionom

Odbijanje posla zbog neizbježne svakodnevne vožnje dizalom

Izbjegavanje šetnje parkom zbog straha od pasa

Otkazivanje sistematskih pregleda zbog straha od igala

Polazna točka

Strah od zmija ili pauka lako se može shvatiti, no onaj od, primjerice, javnih ili otvorenih prostora (tzv. agorafobija) mnogo je apstraktniji. Tu može biti riječ o bojazni od gužvi ili društvenih situacija. Raspoznavanje od čega u nekoj situaciji strahujte polazna je točka da riješite problem.

Simptomi fobije

Emocionalni su znakovi i simptomi fobije anksioznost, panika, jaka želja za bijegom, privid “nestvarnosti”, strah od gubitka kontrole, osjećaj nesvjestice i nemoć kontroliranja straha. Tjelesni su simptomi ubrzanje pulsa i disanja, stezanje ili bol u prsima, drhtavica, vrtoglavica, želučana mučnina, znojenje i hladno-vrući ‘flashevi’.

Nemoć i suočavanje

Čovjek koji pati od fobije najčešće shvaća kako je taj njegov strah nerealan, ali ipak ne uspijeva kontrolirati svoje osjećaje. Fobija se najuspješnije nadvladava tako da se postupno i uzastopno, na siguran i kontroliran način, izlažete onome čega se bojite.

Strah neće otići sam

Svakim novim izlaganjem izvoru straha osjetit ćete se samopouzdanije i nadmoćnije te će fobija s vremenom izgubiti moć i kontrolu nad vama. Kako biste si olakšali suočavanje sa strahom, napravite popis situacija koje su izravno povezane s fobijom. Strahujete li od letenja, sastavite popis koji uključuje sve radnje, od pakiranja kovčega do vezanja sigurnosnim pojasom u zrakoplovu, te ih posložite od najbezazlenije do “najstrašnije”.

U akciju krenite svladavajući korak po korak, a na viši stupanj prijeđite tek kad uspješno usvojite trenutačni. Tjelesne simptome poput ubrzana pulsa i disanja, drhtavice ili vrtoglavice ublažit će i uspješno “kontrolirati” tehnike opuštanja kao što su svjesno disanje, meditacija i opuštanje mišića. One će također pomoći da se učinkovitije nosite s drugim izvorima stresa i anksioznosti, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike