24.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno SOA kreće: Zbog Mamića pokrenuta najtemeljitija sigurnosna provjera u sudstvu

SOA kreće: Zbog Mamića pokrenuta najtemeljitija sigurnosna provjera u sudstvu

SOA kreće u sigurnosnu provjeru osječkih sudaca. Potvrdio je to Novoj TV predsjednik Županijskog suda Zvonko Vrban, koji idući tjedan očekuje i poreznu inspekciju. I njega samog čeka sigurnosna provjera. Pitanje je – zašto ih nisu do sada češće provjeravali i kakve su bile prijašnje provjere – ako su radili to što je Mamić pokazao.

“Ja sam danas poslao ponovo zahtjev da se izvrše sigurnosne provjere svih sudaca koji su godišnjim rasporedom raspoređeni u Odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, rekao je Vrban.

Na tom uskočkom odjelu su i svi suci koje je prozvao Zdravko Mamić. Riječ je o najtemeljitijoj sigurnosnoj provjeri prvog stupnja koju su suci prošli kad su počeli raditi na tom odjelu. I tad im se provjeravala imovina, mogući kontakti s kriminalnim miljeom.

“Mislim da je rađena prije nekoliko godina kada su oni postajali sucima uskočkog odjela, sad točno ne znam koje godine”, rekao je ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica.

Ministar najavljuje i češće sigurnosne provjere, razmišlja o opciji reizbora sudaca, a u Osijek šalje pravosudnu inspekciju.

Sve češlja i USKOK, neugodna situacija za sve suce.

“I na tome inzistiramo, utvrdite istinu što prije da se konačno može, neću reći normalno živjet, da možemo normalno funkcionirati i raditi”, rekao je Damir Kontrec iz Udruge sudaca.

Nemir i dalje unosi Zdravko Mamić, i danas za reket proziva Đuru Sessu, koji i dalje na optužbe ne odgovara. Mamić je podržao i inicijativu MOST-a da se Sessu razriješi. Prikupljaju potpise zastupnika.

“Ja sam svjestan da će nas predsjednik sabora Gordan Jandroković odbiti zbog procedure, ali tada je na potezu predsjednik Milanović. Nema više kritiziranja, Milanoviću povuci potez”, govori Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a.

Je li odgovoran osječki sud koji nije zabranio pravomoćno presuđenom Zoranu Mamiću da napušta državu?

“Sud u Osijeku do izvršnosti presude još nije izvršna može izreći mjeru opreza”, objasnio je ministar Malenica.

I dok se SOA sprema u temeljitu provjera osječkih sudaca, oni koje je Mamić prozvao već su bili pod povećalom poreznog uskoka, čeka se potez tužiteljstva.

Osječki sudac Darko Krušlin priznao da je uzeo Mamićev sat: Popilo se…

Najnovije

Još iz rubrike