16.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Otkriveni novi simptomi dugog covida

Otkriveni novi simptomi dugog covida

Godinu dana nakon što je izbila pandemija koronavirusa, o bolesti covid-19 sve se više zna, no velika enigma ostaje takozvani dugi covid.

Osim što ima posljedice za zdravlje koje još nisu do kraja definirane, utječe i na mentalno zdravlje bolesnika, zabrinutost pacijenata.

Što je uopće dugi covid?

Dugi covid je naziv za skup simptoma s kojima se ljudi suočavaju i dugo vremena nakon što su se oporavili od bolesti, odnosno dobili negativan test na koronavirus.

U prosjeku dugi covid traje dulje od 12 tjedana, ali neki taj naziv koriste i za simptome koji traju dulje od osam tjedana. Radi se o trajnim oštećenjima pluća, srca, bubrega ili mozga, ili jednostavno o iskustvu blažih simptoma unatoč tome što se bolest više ne može detektirati.

Najčešći simptomi dugog covida

Osobe koje su iskusile dugi covid, imaju razne simptome, a ovo su najčešći:

poteškoće s disanjem

bol u zglobovima

bol u prsima

gubitak okusa/mirisa

umor

slaba koncentracija

Novi simptomi dugog covida

Nova studija objavljena u časopisu Nature otkrila je i druge simptome:

mali moždani udari

komplikacije s ugrušcima u plućima

lupanje srca

Jedna od autorica studije Elaine Y. Wan kaže da su pacijenti prijavljivali ove simptome mjesecima nakon što su se pokazali pozitivnima na koronavirus, a usto su imali lupanje srca i jak umor.

Ističe da ti simptomi nisu uvijek istog intenziteta te da nemaju veze s težinom kliničke slike. Pacijenti su se još žalili na poteškoće u odlučivanju i sjećanju.

Premda se o dugom covidu još uvijek ne zna puno, stručnjaci smatraju da se ti simptomi trebaju detaljno istražiti pa čak preporučuju posebne odjele za brigu o takvim pacijentima, prenosi Eat This, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike