10.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zašto ne biste trebali ujutro odgađati alarm?

Zašto ne biste trebali ujutro odgađati alarm?

Prema Nacionalnoj zakladi za san, odrasle osobe trebaju između sedam i devet sati sna. San je ključan za zdravlje, no ako ujutro odgađate alarm, to može napraviti više štete nego koristi. Evo nekoliko glavnih razloga zašto ne biste trebali stisnuti ‘snooze’ na mobitelu kada vas probudi alarm.

Nećete proći sve faze spavanja

Ako odgodite alarm i odspavate dodatnih deset minuta, to nije dovoljno vremena za puni ciklus spavanja koji je potreban da bi ste se odmorili. Postoje četiri faze spavanja – faza 1, 2, 3 i REM faza. Tijekom prve dvije faze, osoba je u laganom snu, treća faza predstavlja duboki san, a tijekom REM faze osoba sanja. Svaka faza je važna, ali treća faza i REM faza su ključne za obnovu i odmor. Puni ciklus spavanja traje minimalno 90 minuta.

Dakle, ako odgodite alarm za nekoliko minuta nećete doći u fazu u kojoj se vaše tijelo odmara. Psihijatrica Ellen Vora ističe da odgađanje alarma neće pomoći da se osjećate bolje ili odmornije. Umjesto toga, bolje je postaviti alarm na realno vrijeme kada trebate ustati nego li ostati još nekoliko minuta u krevetu.

Odgađane alarma zapravo bi vas moglo činiti umornijima, a umor bi mogao potrajati i cijeli dan. Studija koja je istraživala ovaj fenomen pokazala je da su ispitanici koji su se budili četiri puta tijekom noći izvijestili o sličnim razinama umora kao i ispitanici koji su spavali samo četiri sata. Dakle, ako vas budilica nekoliko puta budi, nakon čega slijedi kratak san, to će vas zapravo učiniti umornijima.

Osim toga, zbog odgađanja alarma možete se osjećati mrzovoljnije i to može poremetiti sposobnost obavljanje jednostavnih obveza odmah nakon buđenja. Ovaj osjećaj može potrajati sve do ručka, piše Mindbodygreen, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike