9.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vladajući Čačić: Hrvatsko pravosuđe na čelu sa sudstvom danas je kloaka. Kloaka!

Vladajući Čačić: Hrvatsko pravosuđe na čelu sa sudstvom danas je kloaka. Kloaka!

Predsjednik Reformista Radimir Čačić detaljno je kao gost N1 govorio o svemu oko spora o kandidiranju i izboru nove predsjednice ili predsjednika Vrhovnog suda. Hrvatsko pravosuđe, “na čelu sa sudstvom”, Čačić je nazvao “kloakom” i pozvao je HDZ na borbu protiv “mafije u sudstvu”.

O tome kakvo je rješenje u slučaju Vrhovnog suda moguće, Čačić je rekao:

“Meni je potpuno jasno da je tu jedina mogućnost rješenja – sredina.”

Rekao je da on nema problema s time da se zamjeri i lijevima i desnima, ali da je to, kazao je, naprosto tako zato što drugog rješenja nema.

“To je – blago rečeno – nepristojno od Ustavnog suda”

“Stvari će se pokrenuti samo tako da se dosegne određena razina dogovora. Tu su dvije ključne institucije, jedna je predsjednik države, druga je Hrvatski sabor”, kazao je Čačić i dodao što bi bio sljedeći korak:

“A onda treba korigirati i sam zakonski tekst (Zakon o sudovima) koji je očito nepotpun.”

Čačić je na Ustavni sud i jučerašnju odluku išao oštro:

“Kad se na jednoj takvoj temi struka očito ozbiljno raskolila u svojim stavovima, onda je blago rečeno nepristojno od Ustavnog suda da ne otvori javnu raspravu, a donosi odluke u kojoj je sam Ustavni sud podijeljen.”

“Milanovićeve kvalifikacije, u nekima od njih ima prilično istine “

Rekao je da je takvu odluku očekivao, ali da ona nije ništa promijenila, da rješenje ostaje isto, ponovio je, u sredini i u dogovoru:

“Ja sam kao dobronamjeran čovjek sa zdravim razumom i nekim političkim iskustvom – u sredini.”

Kako Čačić nije stigao čuti najnoviju izjavu predsjednika Zorana Milanovića, voditelj mu je prepričao što je sve predsjednik iznio kao direktne kvalifikacije ljudi i pitao ne slijedi li sad zbog toga nova runda sukoba?

“Kvalifikacije nisu dobre i ne pridonose rješenju, bez obzira koliko u njima ima istine, a u nekima od njih ima prilično istine, da budem precizan. Mislim, nemojmo se oko toga uopće čuditi”, podržao je Čačić Milanovića u dijelu izjava.

Ipak je izdvojio i ono u čemu se ne slaže:

“Ministar Malenica je jedan ozbiljan koji pokušava odraditi svoj dio priče u reformi te kloake”, kazao je Čačić i naglasio: “Kloake!”, da bi zatim nastvio… “koja se ovog trenutka zove, na čelu sa sudstvom, hrvatsko pravosuđe.”

Čačić je rekao da svi znaju da promjena na čelu Vrhovnog suda nije reforma, ali je važan početak, kao i to da nije istina da nitko u HDZ-u ne želi reformu sudstva. Rekao je da je ministar Malenica taj koji je po prvi put u nekoliko desetljeća “izdao naredbu” da se imaju zaključiti svi sudski postupci stariji od sedam godina.

Dodao je tko još želi reformu pravosuđa:

“Plenković ima sasvim sigurno tu želju.”

Ali, to što su se stvari zakuhale oko Vrhovnog suda:

“Mislim da to nije dobro za Plenkovića.”

“Sudac Šarić je rekao isto kao i ja, tu će se morati napraviti neka vrsta dogovora. Prvi korak će sigurno biti da se raspiše novi javni poziv, sutra ili prekosutra, jer takav je javni okvir”, uvjeren je Čačić.

Opisao je kakva osoba treba voditi Vrhovni sud:

“Hrvatsko pravosuđe na čelu sa sudstvom danas je kloaka. Kloaka!”

“Netko tko je spreman, tko ima kičme, snage, a gospođa Zlata Đurđević sve to ima koliko sam čitao. Ja ću za nju glasati uvijek, bez obzira tko o njoj glasao bilo tko. Mislim, glasat će Reformisti.”

“Profesorica Zlata Đurđević je rekla da će se javiti na javni poziv. Neka ide javni poziv, neka se javi, i idemo vidjeti u Saboru tko je za što”, kazao je i potom kratko naveo u kojoj bi poziciji bio tko u vladajućoj većini u takvoj situaciji.

Rekao je da bi ovaj put to išlo malo teže nego nedavno sa Suverenistima koji su omogućili Gordanu Jandrokoviću da Milanoviću vrati prijedlog za kandidatkinju za Vrhovni sud “na doradu”:

“Nije to ista situacija kao odluka s predsjednikom Sabora da vrati u proceduru.”

“HNS će sigurno glasati za nju”, kazao je Čačić.

“SDSS bi se morao jako, jaaako osramotiti da ne glasa (za nju)”, konstatirao je i ostavio otvorenim:

“Možda HDZ neće glasati.”

Za HSLS je rekao da neka pitamo njih, piše N1.

Stanje s tolikim sucima i aferama u kojima se otkrivaju, kazao je da građane uvjeravaju da im poručuju:

“Vi ste budala, ja sam sudac i mogu raditi što god hoću!”

“Ono što mene fascinira sa sudstvom, sa Sessom i s Mamićem, sjećate li se, svi se sjećamo, zašto je Sessa postao predsjednik Vrhovnog suda? Zato što nije postao Turudić. A zašto nije postao Turudić? Zato jer je tada, a već je sve dogovoreno s Kolindom, sve je objavljeno, izašao je na vidjelo da je kuhan i pečen, da je prst i nokat sa Zdravkom Mamićem. A što je postao? Postao je predsjedavajući do izbora predsjednika Visokog kaznenog suda koji je na sebe preuzeo 90 posto faktičkih ovlasti Vrhovnog suda”, objasnio je drugo krilo političke priče o sporu oko Vrhovnog suda.

Dalje je opisao kako riješiti takvo stanje:

“U prvoj fazi se to radi tako da se na čelo Vrhovnog suda postavi čovjeka koji ima stav i koji želi promjenu. Radi se o malom broju sudaca koji na ključnim pozicijama odigrava stvari.”

On osobno, kao onoga tko bi vodio bitku s pozicije šefa Vrhovnog suda, vidi profesoricu Zlatu Đurđević.

“Jednom kad se mafija ukorijeni u sudstvu…”

A kako Čačić vidi aktualno stanje u sudstvu?

“Kad se jednom ukorijeni mafinja”, kazao je, “Kad je sustav postavljen, jedan manji broj na ključnim mjestima može odigrati sve ovo što se odigrava.”

“Ja se slažem s tim da je hrvatsko pravosuđe trulo, da je unutar toga sudstvo jedan od najtrulijih segmenata”, kazao je i dodao što prijeti vladajućoj stranci:

“HDZ će morati izaći iz tog rova jer će ga to skupo koštati. Ne može ostati u tom rovu u kojem ga se može identificirati da brani kriminal u sudstvu. Ne može! Ja znam da to nije stav predsjednika Vlade.”

Još jasnije je rekao što prijeti HDZ-u ako ne izađe iz “tog rova”:

“Opasnost da te se percipira kao onoga tko štiti mafiju.”

“Predsjednika Vrhovnog suda mora se maknuti”

“Morat će se doći do dogovora i morat će se maknuti predsjednik Vrhovnog suda”, kazao je Čačić, po drugi put spominjući Đuru Sessu.

Za Milanovićev stil, pak, nema previše opravdanja:

“Način je važan, nije dobro bacati benzin na vatru, davati izjave koje se mogu shvatiti osobno.”

Ali zato nema sumnje da predsjednik Republike apsolutno ima pravo u tome za što se bori:

“Sve to što danas govori Milanović, vratit će mu se, ali ne kao minus, nego kao plus.”

VIDEO Milanović brutalno iskren: Zlostavljali su Kolindu; Malenica je njuškalo; Ustavni sud je sud, kao DDR demokratski; HDZ je osuđen pa želi kontrolu Vrhovnog suda; Krade se…

VIDEO Žestoki Plenković otvara Ustavnu krizu: Đurđević se uvaljala u blato, neće biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda

Najnovije

Još iz rubrike