9.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Đikić o cijepljenju ministara i Plenkovića: To je kazališna predstava

Đikić o cijepljenju ministara i Plenkovića: To je kazališna predstava

Ugledni hrvatski znanstvenik, Ivan Đikić, gostovao je u N1 studiju uživo gdje je komentirao situaciju s pandemijom koronavirusa.

Đikić se također cijepio AstraZenecom.

“Malo sam imao bol u ramenu, ali to je brzo prošlo i očekujem da će danas i sutra proći dobro”, rekao je.

“Moja motivacija je bila cijepiti se prema redoslijedu prema kojemu mi je dodijeljena AstraZeneca. Nisam išao s posebnom porukom, vjerujem u sustav. Sva cjepiva koja su odobrena i provjerena i nemaju negativan učinak, meni su identična i tako se treba promovirati cijepljenje, kao nešto kolektivno”, istaknuo je Đikić.

Osvrnuo se i na to što su se predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš cijepili AstraZenecom.

“Mislim da je nepravedno da je medijima eksponirano samo jedno cjepivo, ovdje govorimo o AstraZeneci. Kroz medije se često mali i vrlo nepotvrđeni podaci jako amplificiraju i onda se čini kao da je problem u AstraZeneci, a to se ne može reći na temelju znanstvenih podataka”, rekao je Đikić i dodao:

“Što se tiče poruke političara, mislim da je to dobro, ali neće to puno doprinijeti, čini mi se da je to više njihov poriv da se promoviraju. Moja poruka političarima je da nije potrebna promocija politike nego da građanima osiguraju zajedničko i sustavno cijepljenje.”

Đikić je komentirao dosadašnja javna cijepljenja političara.

“Meni se čini da je to bila nepotrebna kazališna predstava, cijepljenje ministara u Vladi, pa u Saboru, a sada imate cijepljenje premijera, predsjednika Sabora i ministra zdravstva. To nije primjereno 21. stoljeću, političari žive u prošlosti”, istaknuo je Đikić.

Đikić smatra da će se riješiti problem s isporukom cjepiva u EU te da ćemo moći živjeti s virusom nakon što se procijepi određeni dio populacije.

“Ako uspijemo do kraja ljeta procijepiti preko 60% populacije, imat ćemo kontrolu nad virusom. To znači da virus neće nestati, ali ćemo se mi ponašati drugačije, moći ćemo živjeti s virusom tako da imamo normalniji život bez svih tih mjera, lockdowna i restrikcija”, tvrdi Đikić.

Osvrnuo se i na porast broja oboljelih u Hrvatskoj.

“Oprez je najvažnija stvar, a oprez je definiran odgovornošću svakog od nas, da pratimo bazične mjere. Sve poruke koje su politički ili pojedinačno motivirane da smo stvorili kolektivni imunitet, da je potrebno još malo i da ćemo prebroditi bolest uistinu zbunjuju javnost”, kazao je Đikić i dodao:

“Ne smijemo se opustiti dok ne procijepimo veći dio populacije. I u proljeće i u ljeto virus je identično opasan. Kad god se malo opustimo, vraća nam se virus. Ignoriranje virusa imalo je uvijek posljedično veći broj umrlih, a to može vidjeti u Bosni, Srbiji, a vraća nam se i u Hrvatskoj. Apeliram na građane da ne slušaju ljude koji neznanstveno promoviraju bezopasnost ovog virusa.”

Ivan Đikić se cijepio AstraZenecom

Beroš nakon cijepljenja: Vjerujem da smo ovime ponukali i ostale građane

Najnovije

Još iz rubrike