8.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Neki pacijenti oboljeli od covida-19 izgubili su i osjet dodira

Neki pacijenti oboljeli od covida-19 izgubili su i osjet dodira

Gubitak mirisa i okusa jedan je od simptoma koji je karakterističan za covid-19, no istraživanje s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu pokazalo je da neki pacijenti oboljeli od covida-19 mogu izgubiti i osjet dodira.

“Naša otkrića pokazuju da covid-19 široko utječe na kemosenzornu funkciju i nije ograničen na gubitak mirisa te da bi poremećaji u ovim osjetilima mogli biti znak infekcije koronavirusom”, kazala je profesorica Masha Niv, prodekanica na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Provedeno je niz studija koje su istraživale vezu između covida-19 i gubitka mirisa i okusa, no malo se istraživanja fokusiralo i na dodir.

U ovom slučaju Globalni konzorcij kemosenzornih istraživanja proveo je međunarodno istraživanje kojim je obuhvaćeno 4.039 pacijenata koji su oboljeli od covida-19, prenosi Jerusalem Post. Ovo istraživanje obuhvatila je ljude iz 40 zemalja, a istraživači su analizirali osjetila mirisa, okusa i kemijska osjetila prije i nakon bolesti, pri čemu su ispitanici izvijestili ako je došlo do nekih promjena u ovim osjetilima.

“Rezultati pokazuju da se funkcija osjetila mirisa, okusa i dodira značajno smanjuju tijekom bolesti. Ovi simptomi mogli bi biti važni za razlikovanje covida-19 od nekih drugih virusnih infekcija”, navodi se u studiji.

Istraživači navode da bi ovi nalazi mogli pomoći zemljama koje imaju ograničen broj testova za koronavirus u određivanju prioriteta pri testiranju osoba, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike