0.3 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Vanđelić: Moguće povećanje cijena radova, doći će do uvoza radnika

Vanđelić: Moguće povećanje cijena radova, doći će do uvoza radnika

– Moguće je da će doći do povećanja cijena radova. Doći će i do uvoza radne snage da bi popunili neophodni fundus radnika koji će izvoditi te radove. Međutim, mislim da je to briga koja nas tek čeka. Sad nas čeka početak obnove i mislim da je zaista manja briga nedostatak radne snage jer su naši građevinski poduzetnici pokazali, recimo, od 2008. naovamo da su stanju već sa svojim inženjeringom raditi dvostruko veće prihode nego što su ih, recimo, ostvarivali u 2019. godini, rekao je Vanđelić.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da je potpisao 88 odluka za privatne kuće u Zagrebu, a u Fond još ništa nije stiglo. Vanđelić je objasnio o čemu se radi.

– U upravnom postupku, kad ministar potpiše odluku, ona prvo ide građanima preporučenom poštom i nakon toga se vraća u Ministarstvo s popratnicom, i kada to Ministarstvo dobije, tek onda šalje odluke u Fond. Zbog toga je taj nesrazmjer, zbog ovih sedam-osam dana dok ta pošta putuje, rekao je Vanđelić.

Na pitanje koliko bi mogao trajati postupak za izgradnju zamjenske kuće Vanđelić je odgovorio da to ovisi o veličini kuće. Za kuću do 500-600 tisuća kuna ukupnih troškova takva bi obnova išla nešto brže i trajala bi unutar godinu dana, dok bi za veće kuće to trajalo oko tri i pol mjeseca duže.

Javna nabava ići će po modelu dražbe. Vanđelić je rekao da se radi o novom modelu koji Europa dosta promovira – u drugom stupnju elektronskim putem ljudi nude ponude, bilo tko se može javiti u zadnjem trenutku ako ispunjava kvalifikacije i nazočiti elektronskoj dražbi koja se odvija putem Narodnih novina.

– Proći ćemo i nešto povoljnije, ali ono što je također bitno je da osoblje u Fondu nema nikakav utjecan na ishod dražbe, istaknuo je Vanđelić.

Vanđelić je također rekao da je postupak obnove vrlo kompliciran jer obuhvaća nekoliko zakona i poznavanje pravne i građevinske struke.

– Ja smatram da je kompleksan, međutim, samo predavanje zahtjeva je zaista sad pojednostavljeno, rekao je Vanđelić.

– Vi danas kad predate osobnu praktički zbog povezivanja svih državnih registara možete vrlo brzo predati zahtjev. Međutim, proces koji se odvija negdje u pozadini zapravo je vrlo kompleksan, dodao je, piše HRT.

Horvat: Još uvijek nemamo “puste milijarde” za obnovu, nego ih trebamo tek nabaviti

Najnovije

Još iz rubrike