20.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska U 29 bolnica stiglo je 169 respiratora vrijednih preko 38 milijuna kuna

U 29 bolnica stiglo je 169 respiratora vrijednih preko 38 milijuna kuna

Ministarstvo zdravstva, preko zajedničke javne nabave Europske komisije, osiguralo je 169 respiratora tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH. Riječ je o sofisticiranim uređajima ukupne vrijednosti 38.025.000,00 kuna koji su raspoređeni u COVID odjelima u 29 hrvatskih bolnica.

“Respiratori nisu mogli stići u bolje vrijeme. U posljednjim tjednima bilježimo porast novozaraženih, hospitaliziranih i na respiratorima, pogotovo u mlađoj populaciji koja ne pati od kroničnih bolesti. To dokazuje koliko epidemija nema pravila, ne daje prostora za predah i zahtijeva dugoročno razmišljanje. U trenucima kada smo svjedočili niskim brojkama, nismo se zadovoljili postojećim status quo, već smo bili svjesni da trebamo razmišljati nekoliko koraka unaprijed te dodatno jačati zdravstveni sustav.

Od tuda je proizašla i ova nabava respiratora koji će značajno smanjiti smrtnost pacijenata te pružiti kvalitetnu podršku zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. Zahvaljujem se EK i Vladi RH koje su pružile podršku na svakom koraku tog važnog puta prema još snažnijem i učinkovitijem zdravstvu”, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš.

Radi se o respiratorima nove generacije koji imaju mogućnosti koje do sada nisu bile na raspolaganju u postojećim uređajima. Tako na primjer, novi uređaji u sebi imaju implementirane alate za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije. Na taj način uređaji pomažu liječnicima da prilagode modus i parametre ventilacije u potpunosti kliničkoj slici pacijenta, te mehaničku ventilaciju maksimalno moguće skrate. Isto tako, po prvi puta uz upotrebu ovih uređaja, moguće je mjeriti kalorijsku potrošnju pacijenata, što osigurava kvalitetniju nutricionističku potporu pacijentima te njihov brži oporavak.

Ovi respiratori su namijenjeni za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih, a mogu ventilirati pacijente invazivno i na neinvazivni način, putem maske, što je hvalevrijedna pomoć u zbrinjavanju pacijenata zaraženih COVID-19 virusom, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike