8.6 C
Zagreb
Naslovnica Tech Studija: Kućni ljubimci mogu se zaraziti britanskim sojem koronavirusa?

Studija: Kućni ljubimci mogu se zaraziti britanskim sojem koronavirusa?

Nedavno objavljeno istraživanje pronašlo je dokaze da bi se psi i mačke mogli zaraziti novom zaraznijom varijantom koronavirusa B.1.1.7., tzv. britanskim sojem koronavirusa.

Studija je objavljena na poslužitelju bioRxiv. Britanska varijanta virusa otkrivena je po prvi put u Ujedinjenom Kraljevstvu, a trenutno je oko 95% osoba u Velikoj Britaniji zaraženom ovim sojem.

Eric Leroy, virolog iz Francuskog nacionalnog istraživačkog instituta za održivi razvoj koji je specijaliziran za zoonotske bolesti, s kolegama je proveo studiju koja je pokazala kako novi soj koronavirusa utječe na kućne ljubimce.

Leroy i kolege proučavali su ljubimce koji su zaprimljeni u kardiološku jedinicu Veterinarskog centra Ralph u Londonu. Iz centra su izvijestili o velikom porastu broja pasa i mačaka s miokarditisom.

Miokarditis je upala srčanog tkiva koja u ozbiljnim slučajevima može uzrokovati zatajenje srca. U razdoblju od prosinca 2020. godine do veljače 2021. godine, incidencija ovog stanja znatno je porasla sa 1,4 na 12,8 posto.

Istraživači su analizirali 11 kućnih ljubimaca, osam mačaka i tri psa. Nijedna životinja nije imala srčane probleme, ali su imale miokarditis. Simptomi su uključivali letargiju, gubitak apetita, ubrzano disanje i nesvjesticu. To su također simptomi koji su zabilježeni i kod ljudi koji su zaraženi koronavirusom. Kod jedne mačke došlo je do kardiorespiratornog zatajenja, a ostale životinje imale su blage simptome ili nikakve simptome.

“Zdravlje ovih životinja poboljšalo se nakon odmaranja u kavezu i terapija kisikom, akutnom diurezom ili antiaritmijskom terapijom. Uz to, većina vlasnika ljubimaca s miokarditisom razvila je respiratorne simptome covida-19 tri do šest tjedana prije nego što su se njihovi ljubimci razboljeli”, navodi se u studiji.

Istraživači su također proveli RT-PCR test kućnih ljubimaca, a tri su bila pozitivna na SARS-CoV-2. Sve tri zaražene životinje bile su zaražene britanskim sojem koronavirusa. Leroy je istaknuo da još uvijek nije jasno je li britanski soj zarazniji i prenosiviji i među životinjama, a tek se treba utvrditi je li virus povezan s pojavom miokarditisa među kućnim ljubimcima.

Osim toga, istraživači su naveli da je ovo prvo izvješće o zarazi pasa i mački britanskim sojem te da je stoga potrebno provesti dodatne analize kako bi se utvrdilo kakvu ulogu kućni ljubimci igraju u širenju epidemije koronavirusa te kako britanska varijanta utječe na životinje, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike