8.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Oni koji sporo šetaju imaju dvostruko veće šanse za razvoj teškog oblika...

Oni koji sporo šetaju imaju dvostruko veće šanse za razvoj teškog oblika covida?

Nova studija sugerira da osobe koje sporo šetaju imaju dvostruko veće šanse za razvoj teškog oblika covida-19 i četiri puta veće izglede od smrtnog ishoda. Ovo istraživanje obuhvatilo je 412 596 ispitanika iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su bili srednje životne dobi.

Istraživači su ispitivali relativnu povezanost indeksa tjelesne mase (BMI) i tempa hodanja s rizikom od razvoja težeg oblika covida-19 i smrtnog ishoda od covida-19, prenosi Medical xpress. Analizom je utvrđeno da je kod sporih šetača normalne težine gotovo 2,5 puta veća vjerojatnost da će razviti teški oblik covida, a vjerojatnost od smrtnog ishoda je kod njih 3,75 puta veća nego kod osoba normalne težine koje brzo šetaju.

“Već znamo da je pretilost ključni faktor kada govorimo o ishodima kod oboljelih od covida-19. Ova studija prva je pokazala da osobe koje sporo šetaju imaju znatno veći rizik od razvoja teškog oblika covida, bez obzira na težinu”, kazao je profesor Tom Yates, vodeći istraživač studije i profesor fizičke aktivnosti i zdravlja na Sveučilištu u Leicesteru.

S obzirom na to da epidemija koronavirusa još uvijek traje i opterećuje zdravstveni sustav, Yates ističe da je ključno otkriti koji pojedinci imaju veći rizik od zaraze i razvoja težeg oblika covida-19.

Nadalje, ova studija je otkrila da je rizik od razvoja težeg oblika covida-19 i smrtnog ishoda veći kod sporih šetača normalne težine nego kod pretilih osoba koje brzo šetaju.

Yates pojašnjava da bi razlog mogao biti to što osobe koje brzo šetaju uglavnom nemaju kardiovaskularnih problema niti problema sa srcem. Ističe da bi stoga osobe koje brzo šetaju mogle biti otpornije i na virusne infekcije, no to je hipoteza koju tek treba potvrditi, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike