12.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nevjerojatne činjenice o tek rođenim bebama

Nevjerojatne činjenice o tek rođenim bebama

Mame nakon porođaja imaju stotine pitanja kada su njihove bebe u pitanju. Mnoge misle da su bebe, tako male i krhke i da ništa ne znaju, ali to nije tačno. Bebe su čudesna bića i mnogo toga znaju, a nekoliko stvari o njima će vas potpuno zadiviti.

Novorođenčad znaju što trebaju učiniti

Švedsko istraživanje iz 1987. godine uvelo je termin „puzanje do dojke“ nakon što su utvrdili da će novorođenče naći put do majčine dojke čim se rodi.

Nakon porođaja bebe su oprali i osušili, a zatim ih donijeli do njihovih majki i stavljali na majčine grudi. Svaki put beba bi dopuzala do majčine dojke kako bi došla do hrane, piše Miss7mama.

Znaju ko im je mama

Vanjski svijet za malo biće može biti zastrašujuće i neodoljivo mesto, sa svim novim stvarima i zvukovima. Iako bebi treba vremena da se razvije, ona od rođenja prepoznaje mamin glas i miris.

Nakon rođenja nemaju suza

Ovo ne treba shvatiti pogrešno – biće puno plakanja, ali prvih nekoliko mjeseci beba neće plakati sa suzama. Njeni suzni kanali rade, ali oni će imati dovoljno suza samo da bi kanali normalno funkcionirali.

Većina beba rodi se sa plavim očima

Bez obzira na genetiku, većina beba rodi se sa plavim očima. Promjena boje dogodit će se u narednih šest mjeseci djetetovog života.

Kratkovide su, ali te vide

Jedna simpatična činjenica – prosječno novorođenče može da vidi 25 centimetra ispred sebe. Točno onoliko koliko je potrebno da vidi svoju mamu. Beba može vidjeti dok je mama hrani, jer je lice majke otprilike na toj udaljenosti.

Nemaju razvijenu čašicu na koljenima

Bebe se rađaju sa hrskavicom koja je slična čašici, ali ona prava razvit će se do šestog ili sedmog mjeseca života. Bitno je da se dogodi prije nego dijete počne da puzi.

Imaju više kostiju od odraslih

Novorođenče se rađa sa više od 300 kostiju, dok odrasli imaju 206. Kako dijete raste tako se kosti spajaju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike