8.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Mladić na motociklu u šumi naletio na žicu razapetu između stabala

Mladić na motociklu u šumi naletio na žicu razapetu između stabala

U šumi nedaleko od Malog Mihaljevca u Međimurskoj županiji 25-godišnjak je upravljao motociklom, tzv. crosserom, i naletio na metalnu žicu razapetu preko šumskog puta, između stabala. Srećom, žica je popustila i 25-godišnjak nije ozlijeđen. Oštećena mu je samo jakna.

– Dolaskom ljepšeg vremena šumske predjele na području Međimurske županije, mnogobrojni rekreativci, biciklisti, šetači, motociklisti koriste za boravak u prirodi. Bez obzira na eventualne probleme i nesuglasice vezano uz korištenje šumskih predjela u privatnom i državnom vlasništvu, za rekreativne vožnje motociklima i četverociklima uvijek postoje načini da se izbjegnu neželjena stradavanja. Nipošto nije dobro da se u cilju rješavanja ove problematike pribjegne samoinicijativnim, ponekad i iznimno opasnim akcijama koje mogu dovesti do pogibeljnih situacija – kažu u PU međimurskoj.

Svako neovlašteno korištenje i uništavanje posjeda potrebno je, pozivaju, prijaviti policiji. Ako se prilikom vožnje oštećuje i uništava imovina i prirodni okoliš, počinitelj krši zakon. – Svakako, nije ni potrebno posebno isticati kako osoba koja postavi žicu na šumskom putu i pritom se netko od rekreativaca ili drugih posjetitelja šume ozljedi ili smrtno strada, podliježe kaznenoj odgovornosti i može u sudskom postupku biti osuđena na zatvorsku kaznu – napominju u policiji.

Zakon o zaštiti prirode zabranjuje vožnju i parkiranje vozila izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje, a kazne su od 500 do 1000 kuna. – Podsjećamo kako je početkom kolovoza prošle godine u sličnom događaju smrtno stradao 21-godišnji mladić. Prilikom upravljanja motociklom šumskim predjelom, nedaleko naselja Lopača u Primorsko-goranskoj županiji, mladić je naletio na čelično uže postavljeno između stabala. Nažalost, 21-godišnjak je preminuo na mjestu događaja – navode u PU međimurskoj.

Posljednjih nekoliko tjedana uočeno je da pojedini vozači enduro/cross motora i quadova iz razonode voze kroz zaštićeni spomenik prirode Bedekovićeve grabe, nedaleko od Lopatinca. Time uništavaju postojeće poljske i šumske puteve te ugrožavaju zaštićenu floru i faunu.

– Takve vožnje, ne samo što ugrožavaju i uništavaju prirodni okoliš, već su potencijalno opasane i za same vozače. U narednom razdoblju policijski službenici Policijske uprave međimurske poduzet će sve raspoložive mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji – najavila je PU međimurska, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike