Bauk zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima nakon što je Jandroković odbio Milanovićevu Zlatu Đurđević

Foto: SDP

Potpredsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk izvijestio je u ponedjeljak da je Ustavnom sudu uputio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima u dijelu koji se odnosi na djelokrug Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Bauk je na konferenciji za novinare u Saboru ocijenio da je Hrvatski sabor, zakonskim davanjem zadaća Uredu predsjednika RH, prekršio članak Ustava koji govori tko je ovlašten propisivati djelokrug i ustrojstvo Ureda predsjednika.

Hrvatski sabor se svoje ovlasti da zakonom uređuje djelokrug i ustrojstvo Ureda predsjednika odrekao 2010. u promjenama Ustava, napomenuo je.

“Ustavni sud je dosta tankoćutno reagirao uvijek kada bi se zakonom zadiralo u ovlasti Ustavnog suda želeći naglasiti da se o Ustavnom sudu može odlučivati samo ustavnim zakonom, pa očekujem da tu tankoćutnost pokaže i kada se očito krše ustavne norme o ovlastima predsjednika RH da uređuje djelokrug i ustrojstvo Ureda predsjednika”, poručio je.

Bauk je dodao kako se unaprijed veseli “jezičnim vratolomijama” kojima će neki pokušati uvjeriti da davanje zadaća nije promjena djelokruga Ureda predsjednika RH.

Baukov zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima je već treći upućen Ustavnom sudu, a sve zbog izbora predsjednika Vrhovnog suda .

Predsjednik Zoran Milanović Saboru je kao kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda predložio Zlatu Đurđević koja se nije javila na javni poziv DSV-a, zbog čega je predsjednik Sabora Gordan Jandrković taj njegov prijedlog odbio i zatražio doradu, piše SDP.

U Saboru bez drame, Jandroković nije stavio Milanovićevu Zlatu Đurđević na dnevni red i tako ostaje

Share This Article