9.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Amerikanci o cjepivu AstraZenece: 79% štiti od zaraze i 100% od teških...

Amerikanci o cjepivu AstraZenece: 79% štiti od zaraze i 100% od teških oblika bolesti

AstraZenecino cjepivo, oko kojeg su se prošlog tjedna lomila koplja, danas je i u Americi potvrđeno kao sigurno i visoko učinkovito, BBC.

Dugo očekivani rezultati američkog kliničkog ispitivanja AstraZenecina cjepiva, u kojem je sudjelovalo više od 32.000 ispitanika, pokazali su da je cjepivo 79 posto učinkovito protiv zaraze Covida-19, 100 posto učinkovito sprječava teške oblike bolesti te da ne uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka.

Naime, upravo su sumnje u povezanost cjepiva AstraZenece s nuspojavama stvaranja krvnih ugrušaka bile razlog što je primjena cjepiva bila privremeno obustavljena u 20-ak zemalja, od čega ih je više od 10 bilo u Europi.

Američko kliničko ispitivanje pokazalo je da zaštita od zaraze simptomatskim covidom koju pruža AstraZenecino cjepivo jednako učinkovito i kod starijih od 65 godina.

Oko petine ispitanika u američkoj studiji bilo je starije od 65 godina. Dobili su dvije doze AstraZenecinog cjepiva u razmaku od četiri tjedna i pokazalo se da je razina zaštite koju su dobili ista kao i kod onih iz mlađih dobnih skupina.

– Ovi rezultati su odlična vijest jer pokazuju izuzetnu učinkovitost cjepiva na novoj populaciji i konzistentni su s rezultatima naših kliničkih ispitivanja. Možemo očekivani snažan učinak protiv covida-19 po svim dobnim skupinama i ljudima iz različitih podneblja zahvaljujući širokoj upotrebi ovog cjepiva – rekao je za BBC prof. Andrew Pollard, vodeći istraživač u oksfordskom kliničkom ispitivanju AstraZenece, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike