14 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Najnezdraviji način za pripremanje zobene kaše

Najnezdraviji način za pripremanje zobene kaše

Samo zato što je zobena kaša općenitno zdrava, ne znači da je zdrava na apsolutno sve načine.

Buđenje i priprema vruće zdjele zobenih pahuljica sinonim je za zdrav doručak. Jedna od najvećih blagodati zobene kaše što poboljšava zdravlje srca. “Zobena kaša je izvor topivih vlakana koja su dobra za naša srca”, kaže Amber Pankonin, registrirana dijetetičarka.

U pola šalice porcije valjane zobi dobit ćete 4 grama vlakana koja će vam pomoći ne samo da budete siti, već i promiču zdravlje srca. U toj istoj količini dobit ćete i 5 grama proteina. Također je utvrđeno da zobena kaša smanjuje upalne procese, kolesterol u krvi i krvni tlak, piše Eat This.

Ali način na koji pripremate zobenu kašu može biti jako nezdrav. Najnezdravije je kada dodate slatke namirnice poput stolnog šećera, smeđeg šećera, meda, komadića čokolade i slično.

Dodavanje šećera prehrani zapravo može biti štetno za zdravlje srca, gotovo da može i poništiti blagotvorne učinke vaše zobene kaše. Petnaestogodišnje istraživanje objavljeno u JAMA Internal Medicine otkrilo je da su sudionici koji su unosili 25% ili više dnevnih kalorija kao šećer više nego dvostruko vjerojatnije umirali od srčanih bolesti od onih čija je prehrana sadržavala manje od 10% dodanog šećera.

“Zapravo, Američko udruženje za srce svakodnevno preporučuje ne više od 9 žličica dodanog šećera za muškarce i samo 6 žličica dodanog šećera za žene”, kaže Pankonin.

Pa kako onda možete biti sigurni da su zobene koje radite zdrave? Pankonin predlaže da preskočite dodani šećer i pridržavate se dodavanja voća.

“Umjesto dodanog šećera, pokušajte koristiti voće poput svježih ili smrznutih jagoda ili borovnica za dodatni okus”, kaže Pankonin. “Iako ovo voće daje prirodne šećere, to je za vaše srce bolje od dodanih šećera iz drugih izvora”, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike