4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Cijepljen je tek svaki peti iz prioritetne skupine, kad će ostali doći...

Cijepljen je tek svaki peti iz prioritetne skupine, kad će ostali doći na red?

Samo jučer je u Zagrebačkoj županiji, Koprivnici, Karlovcu i Slavonskom brodu na masovnom je cijepljenju cijepljeno 7.877 osoba, ili točno dva posto od ukupno potrošenih doza cjepiva u Hrvatskoj.

Punktovi su najbolji za brzo i učinkovito procijepljene nacije, kaže liječnica obiteljske medicine koja i sama cijepi prioritetne pacijente, pa zna da taj posao ide sporo, piše RTL.

“Meni je četiri tjedna trebalo da cijepim tih 112 pacijenata, ostalo mi ih je u toj dobnoj skupini, od onih koji su se prijavili oko 160, znači meni će trebati još šest tjedana da procijepim”, izjavila je Vesna Potočki, liječnica obiteljske medicine.

I to je još dobar prosjek pogleda li se slika na razini cijele zemlje. U Hrvatskoj je ukupno 1.502.700 građana koji spadaju u prioritetne skupine. To znači da su stariji od 65, ili su kronični bolesnici, ili su zaposleni u zdravstvu, ili u domovima za starije, ili su pak njihovi korisnici. Dosad je iz te skupine cijepljeno 311.448 građana, odnosno 21 posto. To znači da je do sad cijepljen tek svaki peti prioritetni pacijent.

“Ne bih rekla da ide sporom dinamikom, ide upravo onom dinamikom kakva treba biti, znači cjepivo kada dođe nastoji se što prije potrošiti, međutim fizički je nemoguće kad cjepivo stigne u ponedjeljak da se potroši u utorak ili srijedu”, rekla je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavi li se ova dinamika dobivanja cjepiva, građani mlađi od 65 i dobrog zdravlja doći će na red tek za nekoliko mjeseci, procjene su i obiteljskih liječnika, i HZJZ-a.

“S obzirom na ovaj tempo kojim mi dobivamo, možda prije Nove godine negdje, ne znam kad bi došli zaista, ovim tempom kojim mi dobivamo, ne bi skoro došli na red”, komentirala je Potočki.

Uz to Hrvatska je od početka distribucije dobila oko 480 tisuća doza cjepiva, a potrošila oko 390 tisuća, što je samo 81 posto iskorištenog cjepiva.

“Mi smo dinamikom kako cijepljenje ide, jako zadovoljni jer je uvijek negdje od 80 do 90 posto potrošenih doza koje nam dolaze na tjednoj bazi što je zapravo jako dobro jer jednostavno prije ne možemo”, rekla je Mayer, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike