9.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Službeno je prvi dan proljeća: Znate li zašto već godinama dolazi dan...

Službeno je prvi dan proljeća: Znate li zašto već godinama dolazi dan ranije?

Iako je magnolija na zagrebačkom Tomislavovom trgu već procvjetala i temperature su blago narasle, proljeće službeno počinje danas, 20. ožujka u 10 sati i 27 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba počinju 21. u mjesecu, osim jeseni koja dolazi 23., stručnjaci su otkrili kako već dvadesetak godina proljeće dođe dan ranije jer postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba – meteorološka i astronomska.

Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju spuštanje i rast temperature te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Tako nam ove godine proljeće stiže danas prijepodne, piše Večernji list, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike