4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Oprostiti preljub: 10 ključnih problema zbog kojih to nije lako

Oprostiti preljub: 10 ključnih problema zbog kojih to nije lako

Nevjera sama po sebi često nije uzročnik kraha odnosa, no nepovjerenje koje nastaje nakon nje je.

Ukupno 36 posto žena i 24 posto muškaraca vjeruje da ih je partner/ica prevarila, a mnogi od njih odlučili su provjeriti je li to istina. Jedna od deset žena nazvala je mužev ured kako bi provjerila je li doista tamo kada je rekao da će biti, a svaka šesta provjerila je “povijest” na njegovom računalu.

Čak i ako se uvjere da ih partner vara, više od šest od deset žena neće ostaviti muža. Svoje otkriće 70 posto njih čuva samo za sebe. Svaki peti ispitanik priznao je da su nakon toga postali paranoični, depresivni te da je to otkriće značajno utjecalo na njihovo opće duševno stanje i zdravlje. Muškarci će rjeđe provjeravati svoje bolje polovice, no ako i utvrde nevjeru, 50 posto njih ne bi ostavilo suprugu, pokazalo je istraživanje odvjetničke tvrtke Slater&Gordon.

Zaključak je kako će mnogi nakon prevare, zbog djece, osjećaja ljubavi ili samookrivljavanja pokušati prebroditi prevaru kao par, no to može biti iznimno teško, kaže bračni savjetnik Andrew G. Marshall, autor bestselera ‘Ne mogu oprostiti partneru – 50 pitanja o oporavku od izdaje te dugoročni učinak nevjere na odnos’, prenose 24sata.

Marshall tvrdi kako opraštanje nije nemoguć zadatak, no ako se prihvate sljedeće stvari:

1. Opraštanje nije jednostavan proces – jedan dan se izdani partner osjeća dobro, misli da može uspostaviti bolji odnos i zaboraviti, no već sljedeći je pun bijesa i zamjeranja. Takvi se dani izmjenjuju ukrug, a nevjerni partner ih mora biti svjestan.

2. Prevareni partner pokušava kontrolirati partnera kako bi na taj način izgradio povjerenje, no zapravo je jedina stvar koju bi trebao kontrolirati su vlastite misli, reakcije i ponašanje.

3. Prevareni partner očekuju punu ispovijest od onog koji je varao, no činjenica je kako preljubnik ni sam ne zna (ako se želi pomiriti) što reći i napraviti kako ne bi dodatno povrijedio partnera, pa detalji izlaze mjesecima van na površinu.

4. Preljubniku je teško, koliko god kontradiktorno bilo – povjerovati da je dostojan ljubavi svog partnera i istovremeno ulijevati prevarenom povjerenje, poklanjati pažnju, truditi se i očekivati stres, napade te pri njima ostati smiren – jer je on taj koji je pogriješio.

5. Do prevare rijetko dolazi bez razloga, a okrivljavanje je dio začaranog kruga. Umjesto predbacivanja, treba se vratiti osnovama – kao što su komunikacija, pažnja…

6. Bez obzira koliko bolno, s prošlosti se treba suočiti kako bi se moglo zajedno u budućnost.

7. Osveta partneru prevarom nipošto nije dobra ideja, jer će onaj koji to čini naposljetku se osjećati još jadnije i preljubnika optuživati u svojoj glavi za to na što ga je natjerao.

7 stvari koje spašavaju brak od dosade: Ne zaboravite na život izvan braka, začinite stvari…

8. Potrebno je puno pregovaranja i energije kako bi se dogovorili “uvjeti” odnosa i ono što se očekuje od obje strane.

9. Dugo se vremena još odlučuje što i kako, što je posve normalno, o čemu sve još treba promisliti i s odgodom rješavati stvar, jer impulzivne reakcije mogu biti kobne.

10. Inat i šutnja nisu rješenje ni s jedne strane. Ako potraju jedan dan, u redu, no sve više od toga zahtijeva dodatnu pomoć stručnjaka, jer se ovako nećete pomaknuti s mrtve točke, a jaz će se produbljivati.

Najnovije

Još iz rubrike