8.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković pred novinarima: Nema policijskog sata i potpunog zatvaranja. Propusnice za...

VIDEO Plenković pred novinarima: Nema policijskog sata i potpunog zatvaranja. Propusnice za Uskrs nisu opcija

Konferencija za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare odbacio spekulacije da će se uvesti propusnice za Uskrs.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, je na konferenciji za novinare obavijestio da Hrvatska podnosi zahtjev Europskoj komisiji za sredstva iz Fonda solidarnosti. Rekao je i da će lokalni izbori biti treće nedjelje u svibnju, što je određeno zakonom.

Podsjetio je da je strategija borbe protiv koronavirusa Hrvatske da nema policijskog sata i potpunog zatvaranja. “Da bi ona u cijelosti polučila rezultate važno je da je kombinirana s osobnom odgovornosti građana”, rekao je Plenković, dodajući da će se sutra poslati poruke županijskim stožerima gdje je veći broj zaraženih.

“Nema nikakvih propusnica za Uskrs, nitko o tome nije raspravljao niti je to opcija”, rekao je Plenković.

Premijer je rekao da je Hrvatska dosad naručila više Pfizera od AstraZenece, ali da se ne zna kakva će biti distribucija. “Nastojimo dobiti pouzdane informacije kako bismo mogli procijepiti 70 posto populacije što prije”, rekao je Plenković.

U slučaju da EMA kaže da je sve u redu s AstraZenecom, Plenković je rekao da se spreman cijepiti tim cjepivom. “Što se mene tiče, cijepit ću se tim cjepivom ako je ona po programu. Čekamo mišljenje”, rekao je premijer.

Građani, oprez!

Plenković je na sjednici Vlade pozvao je građane na povećani oprez i istaknuo važnost turističke sezone. ”Osobna odgovornost je jako važna”, rekao je i dodao da je hrvatski model bez zatvaranja i policijskog sata, bez zatvaranja škola, kazališta, kina. Podsjetio je da su prije nekoliko tjedana otvorene i terase.

Za cjepivo AstraZenece rekao je da se još ispituje je li smrt 33-godišnjaka povezana s cijepljenjem. Rekao je da su najviše naručili cjepiva AstraZenece na temelju preporuka struke, ali i tu imamo zastoj s isporukom. Kaže da se radi na ispravljanju nejednakosti s distribucijom cjepiva. Podsjetio je da se danas očekuje mišljenje EMA-e koji su ranije tvrdili da je korist veća od rizika, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike