8.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bolničarka i medicinska sestra će dobiti otkaz ako im se dokaže krivnja:...

Bolničarka i medicinska sestra će dobiti otkaz ako im se dokaže krivnja: Zgroženi smo u bolnici

U KB Dubrava je upravo završen još jedan sastanak nakon što se doznalo da su njihove medicinska sestra i bolničarka privedene zbog sumnje da su pljačkale pacijente koji su ležali u bolnici. Još nije moguće doznati jesu li svi oštećeni, njih petero, bili na respiratorima. Ako se sestri i bolničarki dokaže krivnja, doznaje se u bolnici, bit će odmah suspendirane, i dobit će otkaz.

– Svi smo zgroženi činjenicom da se netko uopće usudio raditi takve nečasne radnje u vrijeme dok se 4000 ljudi kod nas borilo za život, odnosno dok smo ih nadljudskim snagama mi ovdje zbrinjavali, kratko je komentirala slučaj Ana Primorac, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice.

Na pitanje jesu li ove dvije osumnjičene zaposlenice i prije bile problematične, u bolnici 24sata nisu uspjeli dobiti odgovor. Kažu samo kako “imaju djelomična saznanja, dovoljna da razmisle o nekim stvarima, i povežu neke stvari”.

Podsjetimo, PU Zagrebačka je provela kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila jedno kazneno djelo teške krađe (novčanik) i pet kaznenih djela računalne prijevare, od kojih su dvije u pokušaju te nad 45-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila četiri kaznena djela teške krađe – novčanika, mobitela, zlatnine. Mlađa je zaposlenica medicinska sestra, starija bolničarka, koje su, neovisno jedna o drugoj, krale u bolnici. Kako piše Jutarnji list, djelatnice su na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva ispitane u srijedu te im je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Kako je ranije pojašnjeno u Dubravi, pacijent Ljubomir Mrđa je bio zaprimljen na odjel pulmologije, bio je pri svijesti, i nije bilo razloga za popisivanje njegovih stvari ili oduzimanje. Kad je, međutim, završio na respiratoru, sve su stvari bile popisane i spremljene, a novčanika s karticom među njima tad nije bilo, odgovorila nam je bolnica još u siječnju, kad je slučaj krađe prijavio Goran Mrđa, Ljubomirov sin. U bolnici postoji prostorija u kojoj su zaključane osobne stvari pacijenata, stavljene u vreće, i označene imenom i prezimenom.

Goran, sin Ljubomira Mrđe, koji je bitku s Covidom izgubio početkom veljače, najavljuje da će bolnicu tužiti, i ponavlja kao njegov otac PIN nije imao zapisan na kartici, što znači da je on, moguće, od tate iznuđen, ili neki drugi način otkriven. S dva bankomata je podignuto po pet tisuća kuna, što se bez PIN-a nije moglo.

Kako samo neslužbeno potencijalne tužbe komentiraju u vrhu bolnice, dogodilo se nešto doista ružno, mora biti sankcionirano, a sankcije treba snositi onaj tko je učinio kazneno djelo.

Sumnja se da je 51-godišnjakinja između 13. i 14. siječnja, iskoristivši osobito teško stanje pacijenta koji se liječio u zdravstvenoj ustanovi, iz jedne od bolničkih prostorija otuđila njegov novčanik s dokumentima i bankovnim karticama. Nakon krađe, u sljedeća dva dana, sumnja se, otuđenim karticama u dva je navrata na bankomatima na području grada Zagreba neovlašteno podignula novac dok je u još dva navrata to pokušala učiniti, no nije uspjela jer su transakcije odbijene. Također se sumnja da je 14. siječnja 2021. godine oko 14.30 sati u trgovini u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama, jednom od otuđenih kartica neovlašteno obavila kupovinu ženskih čizama. Materijalna šteta iznosi oko 10.300 kuna.

Isto tako, sumnja se da je 45-godišnjakinja između 15. studenoga 2020. godine i 19. veljače 2021. godine, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, u istoj zdravstvenoj ustanovi, neovisno o starijoj kolegici, iskoristivši osobito teško stanje četvero pacijenata koji su se tamo nalazili na liječenju, iz bolničkih prostorija otuđila njihove novčanike, mobilne uređaje i nakit. Dio otuđenog nakita, sumnja se, prodala je u poslovnicama za otkup zlata, a dobiveni novac zatim je potrošila za osobne potrebe. Materijalna šteta iznosi oko 27.500 kuna.

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije je u četvrtak osudila sramotni čin dviju zaposlenica KB-a Dubrava koje su, prema navodima policije, iskoristile najteže zdravstveno stanje pacijenata u toj bolnici i otuđile njihove osobne stvari.

““Takvo ponašanje je zgražavajuće i za svaku osudu. Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge”, poručio je tim povodom predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Kaže kako su medicinske sestre i tehničari maksimalno posvećeni pacijentima pa ovakvo ponašanje smatraju potpuno neprihvatljivim i protivnim svemu što sestrinski poziv jest.

“Ovaj događaj baca loše svijetlo na tisuće i tisuće drugih medicinskih sestara, koje profesionalno i odgovorno rade svoj posao. Medicinske sestre i tehničari već su godinu dana na prvoj liniji borbe protiv epidemije covida-9 i vode borbu s epidemijom brinući požrtvovno o brojnim pacijentima”, ističe Gazić,

Najavio je da će HKMS zatražiti izvješće od KB-a Dubrava o nemilom događaju. Za dokazane teže povrede dužnosti Sud Komore može izreći različite mjere: ukor, javni ukor, novčanu kaznu, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) od mjesec dana do godine dana te trajno oduzimanje odobrenja za samostalan rad, prenose 24sata.

Sin pokojnog pacijenta kojeg su okrale djelatnice bolnice: Ravnatelj me zvao i rekao da bacam ljagu na bolnicu, da slučajno ne idem s tim u medije

Najnovije

Još iz rubrike