8.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ovo su namirnice koje sadrže najviše i najmanje pesticida

Ovo su namirnice koje sadrže najviše i najmanje pesticida

Među namirnicama koje sadrže najvišu razinu pesticida nalaze se redom jagode, špinat, kelj, zelje, nektarine, jabuke i grožđe, navodi se u vodiču koji je objavila Radna skupina za zaštitu okoliša za 2021. godinu.

Bebe i djeca posebno bi trebale izbjegavati pesticide jer mogu biti štetni za njihov razvoj. Radna skupina za zaštitu okoliša izvijestila je da gotovo 70% čistog voća i povrća, odnosno svježih namirnica, nije imalo pesticide što ih čini sigurnijim izborom.

“Samo 8% uzoraka ‘čistog’ voća i povrća imalo je dva ili više pesticida”, navodi se u izvješću.

Na toj listi nalaze se kukuruz šećerac, luk, smrznuti grašak, patlidžan, šparoge, brokula, kupus, cvjetača i gljive, prenosi CNN. Na listi najčišćeg voća nalaze se ananas, kivi, dinja i avokado. Avokado i kukuruz šećerac najmanje su zagađeni i sadržavali su manje od 2% ostataka pesticida, navodi se u izvješću.

“Pesticidi su otrovni i trebate činiti sve što možete da biste smanjili izloženost i zaštitili zdravlje svoje obitelji”, kazala je Jane Houlihan, direktorica znanosti i zdravstva organizacije Zdrave bebe svijetle budućnosti.

Radna skupina za zaštitu okoliša svake godine objavljuje ovo izvješće od 2004. godine, a pri tome koristi podatke iz ispitivanja koja provodi Ministarstvo poljoprivrede SAD-a za rangiranje 46 namirnica koje su najviše i najmanje onečišćene ostacima pesticida.

U ovogodišnjem izvješću navode se zelje i gorušica koje uz kelj zauzimaju treće mjesto na listi namirnica koje sadrže velike količine pesticida. Testovi su otkrili da je ovo povrće često sadržavalo pesticid DCPA, koji je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) klasificirala kao mogući kancerogen za ljude. Europska unija zabranila ga je 2009. godine.

Na desetom mjestu po prvi put se našla i ljuta papričica koja nije testirana od 2012. godine, a na prošlogodišnjim usjevima paprike pronađeno je 115 pesticida, što je više nego na bilo kojem drugom testiranom usjevu.

Papričice, naranče, jabuke, grožđe i trešnje često su kontaminirane pesticidom klorpirifosom. Klorpirifos je trebao biti trajno zabranjen u SAD-u 2016. godine kada su stručnjaci za zaštitu okoliša utvrdili da šteti djeci i radnicima na farmama.

“Klorpirifos bi trebao biti zabranjen u SAD-u i Europi. Neurotoksičan je i šteti razvoju dječjeg mozga”, rekla je Houlihan.

Radna skupina za zaštitu okoliša testirala je citruse. Ispitivanje je pokazalo da su dva fungicida, imazalil i tiabendazol, bila široko rasprostranjena u citrusima, a Houlihan je objasnila da ovi fungicidi mogu poremetiti hormonski sustav.

U gotovo 90% testiranih uzoraka grejpa, naranči, mandarina i limuna pronađen je fungicid imazalil. Ono što dodatno zabrinjava je to što su fungicidi prodirali u meso voća čak i nakon guljenja.

Izvršni direktor CropLife America, nacionalnog trgovačkog udruženja koje zastupa proizvođače i distributere pesticida, Chris Novak, rekao je da građani moraju konzumirati raznovrsnu prehranu.

“Blagodati prehrane bogate voćem i povrćem nadilaze sve moguće rizike od izloženosti ostacima pesticida”, kazao je Novak za CNN, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike