9.2 C
Zagreb
Naslovnica Sport Tko je novi trener Dinama? Uzgajao je nojeve i najdraža mu je...

Tko je novi trener Dinama? Uzgajao je nojeve i najdraža mu je “petarda” Partizanu

Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu, izjavio je Zoran Mamić u ponedjeljak u večernjim satima nakon što mu je Vrhovni sud RH potvrdio presudu o predmetu raspodjele novca iz transfera Luke Modrića iz Dinama u Tottenham 2008. godine. Prema toj optužnici sud ga je osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju 116 milijuna kuna iz Dinama.

Uprava Dinama prihvatila je Mamićevu ostavku te je na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora prve momčadi imenovan Damir Krznar, donedavni Mamićev pomoćnik i već dugo godina ‘marljivi mrav iz sjene’ maksimirskog kluba.

Prije 26 godina je u svojoj sobi Velimir Zajec razgovarao o uvjetima ugovora s Damirom Krznarom i njegovom suprugom Blaženkom s kojom se Krznar oženio u lipnju te godine. Sve su na kraju dogovorili, Krki je odmah otišao na trening, a Blaženka je ostala čekati kraj njihova Fiata Una.

Iza sebe popularni Krki ima dobru karijeru koja je mogla biti i mnogo bolja da nije bilo brojnih ozljeda, on je valjda jedini nogometaš koji se po tome može mjeriti s Janicom i Ivicom Kostelićem, s kojima se zbog tih operacija i ‘skompao’ na rehabilitacijama. Nesuđeni informatičar bio je omiljeni igrač u svlačionici, rado su ga svi zvali svojim kućama.

Ako ni zbog čega drugog, onda da im sredi ili spoji računalo ili neku drugu elektroniku. Na kraju je iz Dinama otišao u zaprešićki Inter, tamo igrao, ali i krenuo na trenersku akademiju. I tamo je bio najbolji. Te počeo raditi i kao pomoćni trener Ilije Lončarevića. Kad su ga pozvali u Dinamo (pomoćnik Kruni Jurčiću), nije dvojio. I otad je konstanta, treneri su se mijenjali, a Krznar je uvijek bio tu.

Dvadeset godina kasnije, 2015., Krznar je preuzeo prvu momčad plavih. Stjecajem okolnosti, jer je prvi trener Zoran Mamić završio u pritvoru. Tu 20. godišnjicu braka nije proslavio sa suprugom i 12-godišnjim sinom jer je, uobičajeno, bio na pripremama u Sloveniji. I tamo su mu, zbog spomenutih okolnosti oko Mamića, rekli da će on i Cvitanović i dalje voditi momčad ravnopravno, ali da će, s obzirom na staž u Dinamu, na kontinuitet, Krznarova riječ biti zadnja.

Inače, Krznar je jedan od rijetkih nogometaša koji nikad nisu otišli izvan hrvatskih granica! Bio je u Varteksu (od 1992. do 1995., odigrao je 83 utakmice), pa u Dinamu (do 2004., odigrao je 126 utakmica), onda je otišao u Inter (102 utakmice) gdje je i završio karijeru… – Imao sam ponuda, najbolje su bile 1998., tada sam bio i reprezentativac.

Tražili su me Schalke i Borussia Mönchengladbach, no slomio sam ključnu kost pa su me izdali i križni ligamenti! Umjesto mene na Svjetsko prvenstvo u Francusku otišao je Šerić, tamo je potpisao i ugovor s Parmom, možda je to bio baš “moj” ugovor, ha, ha! Poslije nisam htio ići van po svaku cijenu, nisu me zanimale egzotične ponude (Kina, Indonezija…), nisam baš ptica selica. Kad negdje dođem, onda me se ni dimom ne može istjerati… I zato sam promijenio samo tri kluba, u svakom mi je bilo lijepo – rekao je u jednom intervjuu za Večernji list Damir Krznar.

U Varteksu ga je uočio Velimir Zajec, tada sportski direktor Dinama. – Znate kako je s nama klincima iz Zagorja. Svi sanjamo da igramo u Maksimiru, a meni se san ostvario! Bilo je to prekrasnih devet godina. Igrao sam Ligu prvaka, osvajao trofeje, došao do reprezentacije… Tada se baš sve poklopilo: bilo je novca, bili smo sjajna klapa, imali smo fantastično ozračje! Baš nam je sve leglo. Imali smo na terenu “profesora” Prosinečkog, pa čudesnog “divljaka” (pozitivnog!) Marića i svi smo uživali.

– Najdraža mi je utakmica s Partizanom, tu “petardu” nitko nikad neće zaboraviti! I kad biste me sad tražili da vam opišem neki detalj s utakmice, a da to nije neki od golova koji se povremeno vrte na malom ekranu, ne bih se sjetio baš ničega! Svi smo bili u transu, ne samo mi igrači! Kad bih bio sklon preuveličavanju, onda bih rekao da je cijeli hrvatski narod tih dana bio Dinamo – opisao je Krznar dvoboj koji mu je najdraži u karijeri.

Krznar se okušao i kao – uzgajivač nojeva!

– To je više bio marketinški trik, iako su mi se roditelji time počeli baviti na moj nagovor, kad su otišli u mirovinu. No tržište u Hrvatskoj nije postojalo, nemamo naviku jesti nojevo meso. Nekako smo se uspjeli izvući iz tog posla s malim gubitkom. A nojevi? Najviše ih je završilo u kobasicama, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike