9.4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Otkriven novi, brz i u potpunosti neinvazivan test na koronavirus: Mislim da...

Otkriven novi, brz i u potpunosti neinvazivan test na koronavirus: Mislim da bi ga svi smatrali dobrodošlim

Najrašireniji test za otkrivanje zaraze novim koronavirusom jest takozvani PCR test, koji podrazumijeva uzimanje brisa duboko iz grla i nosa. No britanski znanstvenici su u najnovijoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Lancet E Clinical Medicine otkrili možda jednako učinkovitu, ali kudikamo manje invazivnu metodu uzimanja uzoraka briseva za testiranje na COVID-19.

Oni su prikupljali uzorke loja spovršine kože 67 pacijenata, od kojih je 30 testirano pozitivno na COVID-19, a preostalih 37 negativno. Uzorke su prikupljali laganim trljanjem dijela kože bogatog lojem, odnosno uljastom, voštanom tvari koju proizvode lojne žlijezde u čovjekovom tijelu. Ti dijelovi kože su primjerice lice, vrat i leđa.

Britanski znanstvenici analizirali su uzorke koristeći masenu spektrometriju tekućinske kromatografije i tehniku statističkog modeliranja pod nazivom Djelomični najmanji kvadrati – diskriminatorna analiza (Partial Least Squares – Discriminant Analysis) kako bi razlikovali COVID-19 pozitivne od negativnih pacijenata.

Znanstveni tim otkrio je kako COVID-19 pozitivni pacijenti imaju niže razine lipida, odnosno dislipidemiju, za razliku od pacijenata koji su negativno testirani na COVID-19. Preciznost rezultata studije dodatno je povećana kontrolom lijekova i popratnog zdravstvenog stanja.

Nažalost, spektar budućih pandemija čvrsto je na vrhu agende većine znanstvene zajednice. Naša studija sugerira da možda možemo koristiti neinvazivni test za bolesti poput COVID-19 u budućnosti, razvoj za kojeg vjerujem da bi svi smatrali dobrodošlim, ističe dr. Melanie Bailey sa Sveučilišta Surrey, koautorica studije.

COVID-19 oštećuje mnoga područja metabolizma. U ovoj studiji pokazali smo da se kožni lipidom može dodati toj listi, što može ukazivati na funkciju kože kao barijere, kao i na to da je riječ o simptomu bolesti kojeg je moguće otkriti, dodaje Matt Spick, koautor studije s istog sveučilišta, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike