9.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava RTL odgovorio Prijateljima životinja zbog optužbi za "okrutno ubijanje hlapova": Žao nam...

RTL odgovorio Prijateljima životinja zbog optužbi za “okrutno ubijanje hlapova”: Žao nam je…

Nakon što je udruga Prijatelji životinja poslala apel RTL-u “okrutnosti i neprimjerenosti ubijanja hlapova uživo u emisiji ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!”, oglasili su se i iz ove TV kuće.

– „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ već je osmu sezonu jedan od omiljenih TV formata, a sama emisija posvećena je pripremi uglavnom tradicionalne hrane što za područje Hrvatske znače i veliku konzumaciju mesa i ribe. Izražavamo žaljenje načinom na koji je prikazana priprema hlapa. Gledatelji do kraja sezone mogu uživati u pripremi recepata iz cijele zemlje, rekli su iz RTL Hrvatska.

Podsjetimo, Prijatelji životinja naveli su kako hlapovi i jastozi ne mogu doživjeti šok.

– Kada su druge životinje, uključujući ljude, izložene ekstremnoj boli, njihov živčani sustav privremeno se gasi, što predstavlja obrambeni mehanizam. Zoolozi su otkrili da rakovi nemaju mogućnost podlijeganja šoku kada su izloženi okrutnim procedurama – primjerice, odsijecanju kliješta i kuhanju živih rakova u kipućoj vodi, što tradicionalno predstavlja neizmjerno okrutnu praksu pripreme u kulinarstvu, pa se njihova agonija dodatno produbljuje. Kako to konkretno izgleda u praksi znanstvenici su objasnili ovako: potrebno je 35 – 40 sekunda da rak bude usmrćen kada ga se živog uroni u kipuću vodu, a kada ih se rasijeca ili raskomada, njihov živčani sustav ostaje živ i funkcionalan do čak sat vremena nakon komadanja, istaknuli su iz udruge, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike