10.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković o cijepljenju AstraZenecom: Neke zemlje iz opreza zaustavljaju cijepljenje, naš je...

Plenković o cijepljenju AstraZenecom: Neke zemlje iz opreza zaustavljaju cijepljenje, naš je stav da treba sve ispitati. Za sada nema promjena

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije prije sjednice Predsjedništva HDZ-a. Komentirao je najnovija događanja vezana uz cjepivo AstraZenece i nedovoljne količine cjepiva koja dolaze u Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije prije sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Komentirao je proces cijepljenja. “Mi smo u kontaktu cijelo vrijeme i s HZJZ-om, Ministarstvom zdravstva i ministrom Berošem, naš je predstavnik u HALMED-u sudjelovao na sastancima u EMA-i”, rekao je Plenković. “Neke države iz mjera opreza obustavljaju cijepljenje AstraZenecom”, dodao je.

“U ovom trenutku neke države iz opreza donose mjere obustave cijepljenja, a naš stav je da temeljito sve ispitamo. Za sada, iz onoga što mi govore stručnjaci, nema promjena. Sutra ćemo vidjeti objedinjeni stav EMA-e”, kazao je Plenković.

“Naručivanje cjepiva krenulo je prije ljeta. Prvo cjepivo koje je u tom trenutku bilo najbliže da bude gotovo bilo je AstraZenecino. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili 8,7 milijuna doza od svih kompanija”, rekao je Plenković.

Navodi da su odluke o tome koje cjepivo će biti naručeno i u kojim dozama, odlučuje struka.

“Nitko nije imao osjećaja da bi moglo doći do problema u procesu proizvodnje i isporuke”, kazao je Plenković i rekao da nastoje zaštititi građane na način na koji to najbolje znaju.

“Nastao je problem jer kompanija od koje smo najviše naručili ima najviše problema u dostavi cjepiva. No, nije samo nama, već i cijeloj Europskoj uniji”, istaknuo je Plenković.

Navodi da će se čekati odobrenje za nabavku ruskog cjepiva Sputnjik V. “Čekat ćemo odobrenje, Sputnik je krenuo u proceduru na razini EMA-e. Proći ćemo proces dobivanja dodatnih informacija, ispitivanja cjepiva”, kazao je premijer.

Kako je objasnio, što se tiče kašnjenja isporuke cjepiva – učinjeno je sve što se moglo učiniti i dodaje: “Nitko nije zadovoljan sa situacijom”.

Na pitanje novinara hoće li i kod nas netko snositi odgovornost zbog nedostatka cjepiva, kao u Austriji, odgovorio je: “To je austrijski stav. Jedna kompanija od koje smo naručili najviše ima problem u dostavi. Da toga nema, imali bismo velik stupanj procijepljenosti.”

Plenković navodi da će u ožujku doći nove količine cjepiva. “Cijeli proces pregovaranja na razini Europske unije dirigiran je od strane Europske komisije”, objasnio je.

“Oni su željeli učiniti maksimalno što su mogli u tom trenutku, no ugovorne obveze nažalost nisu ispunjene”, rekao je Plenković.

“Naravno da, ako kažem da smo do sada naručili 8,7 milijuna doza, to nije apstraktna informacija nego je informacija potkrepljena dokumentima”, rekao je Plenković i dodao da je nezadovoljstvo nastalo zbog neisporuke dogovorenih doza u više zemalja.

Za nastavak cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj navodi kako je odluka struke. “Koliko ja razumijem, stav EMA-e je da prevladavaju koristi cjepiva u odnosu na nedostatke”, dodao je Plenković.

O COVID certifikatima navodi kako će oni otvarati mogućnost zemljama poput Hrvatske da imaju turističku sezonu. Navodi da bi se sve moglo izdefinirati u sljedeća tri mjeseca, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike