27.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Stručnjaci su im otišli, ali rupe su u Mečenčanima ostale: Već dva...

Stručnjaci su im otišli, ali rupe su u Mečenčanima ostale: Već dva do tri tjedna nema nikoga

Stožer će odlučiti što će biti, geolozi su se za sad povukli. ”Već dva do tri tjedna nema nikog, mi još čekamo rješenje sanacije ove rupe. Ne znamo ništa”, rekla je Zdenka Cvitkušić iz Mečenčana.

Geolozi čekaju sastanak dekana Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta s ministrom Darkom Horvatom. ”Ukupno smo u području Mečenčana – Borojevića do današnjeg dana (14/3/2021) zabilježili 129 vrtača, od toga 82 nastale nakon glavnog potresa, 44 koje su nastale prije potresa, a od kojih je 11 zatrpanih te još tri lokacije s uleknućem na površini gdje je moguće očekivati urušavanje. Pored toga izvan ovog područja kao posljedica potresne trešnje zabilježeno je devet vrtača raspoređenih sporadično na širem području”, priopćio je Bruno Tomljenović iz Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Zdenka kaže da je najbolje da se kuća osigura i da stručnjaci odrade taj dio posla. ”Mi možemo to zatrpati, ali nam nije tako rečeno, nego su nas zaustavili kada smo krenuli”, pojasnila je.

Nikola Borojević je razmišljao o betoniranju. ”Kada bi država htjela da se to betonira, kada bi to bila normalna voda, moglo bi napraviti nekakav ribnjak”, kroz smijeh je kazao.

Stanovnicima su problem i štakori, koje moraju gađati. ”Ja ne znam tko će to riješiti. Da mi je 30, 40 godina manje, rekao bih zbogom Hrvatska”, zaključio je Luka Barišić.

Do sada se nije preporučivalo nikakvo saniranje zbog stalnih potresa. A sada se ne preporučuje zbog proljetnih kiša koje će jačati protok podzemnih voda. Stručnjaci će i dalje intenzivno promatrati, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike