12.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Kaos u splitskom zatvoru: Zaraženih je više nego u svim kaznionicama u...

Kaos u splitskom zatvoru: Zaraženih je više nego u svim kaznionicama u Hrvatskoj zajedno. Policajca prisilili da radi zaražen koronom

U Zatvoru u Splitu i dalje je zabrinjavajuć broj zatvorenika i službenika zaraženo koronavirusom, ali Ministarstvo i uprava Zatvora tvrde da je ondje i dalje situacije pod kontrolom.

Kako piše Slobodna Dalmacija, u zatvoru na Bilicama trenutno je zaraženo 29 zatvorenika i troje službenika, a donedavno je taj broj bio i veći s 41 zaraženim zatvorenikom i 15 zaraženih službenika zatvora.

Nije ohrabrujuć ni podatak da u ostatku hrvatskih zatvora sveukupno gledano ima tek pet zaraženih zatvorenika i šest zaraženih službenika.

Ipak, iz Ministarstva pravosuđa i uprave tvrde da Bilice nisu žarište, već je to samo dio ukupnog porasta broja zaraženih na području Splita. Ipak, treba imati na umu da zatvorenici i pritvorenici nisu imali doticaja s općom populacijom pa se ovo objašnjenje čini pomalo nelogično.

Iz Sindikata pravosudne policije Hrvatske smatraju da institucije stoje iza upraviteljice splitskog zatvora Ane Svaline, a tvrde i kako je jedan pravosudni policajac bio prisiljen doći na posao iako se požalio na simptome zaraze. Nakon što mu nije dopušteno da ide kući, dva dana je proveo na radnom mjestu da bi mu potom stigao pozitivan nalaz na koronavirus.

Poznato je i da su se zatvorenici žalili na neadekvatnu zaštitu od zaraze još na početku proglašavanja pandemije u ožujku, ali njihova pobuna ubrzo je ugušena.

Neosporno je, kažu iz Sindikata, da kaznionica na Bilicama nema dovoljno pravosudnih policajaca što je uvjetovalo “neodgovorno ponašanje Uprave Zatvora”, prenose RTL.

Najnovije

Još iz rubrike