8.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava I mala djeca zakinuta su zbog pandemije - fali im socijalizacije

I mala djeca zakinuta su zbog pandemije – fali im socijalizacije

‘Akcijska skupina za rane godine’ iz Walesa priopćila je da je potrebno više sredstava i pozvala političare u Walesu da obrate pozornost na djecu i mališane u dobi od dvije i manje godina.

Anna Westall iz udruge ‘Djeca iz Walesa’ rekla je da je pažnja posvećena samo onome što se događa s djecom školske dobi tijekom pandemije, a da su mlađa djeca zanemarena.

– Već neko vrijeme znamo koliko je prvih 1000 dana važno za ostatak čovjekova života. Ovo razdoblje ima dugotrajni utjecaj na intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj djece, utječe na obrazovne ishode, buduće odnose i mogućnosti te na dugoročno tjelesno i mentalno zdravlje – dodala je.

Kate Worgan, koja vodi igraonicu za bebe i mališane, održavala je online sastanke tijekom pandemije, ali rekla je da to nije dovoljno za pravilnu potporu djeci. Pokrenula je i peticiju za omogućavanje ponovnog otvaranja igraonica.

– Zaista smo zabrinuti zbog razvoja beba i djece jer je bez grupnih druženja zaista teško pristupiti razvojnim aktivnostima koje radimo. Imamo svu opremu koju oni nemaju kod kuće.

I Efi Nydriodi, majka troje djece iz Cardiffa, otkrila je kako je karantena posebno teška bila za njenog najmlađeg sina Alexa (3). Prije pandemije, Efi je rekla da se Alex razvijao u društvenog i kreativnog dječaka, ali da je karantena zaustavila njegov napredak.

– Tužno je gledati kako moje dijete kod kuće postaje usamljenije i depresivnije. To je potpuno zaustavilo njegov razvoj jer je izgubio socijalne interakcije. Djeca se moraju družiti s drugom djecom njihove dobi. To je vrijeme kada uče kako biti dio društva – dodala je, a piše BBC, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike