4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Što je pokosilo cijelu školsku zbornicu? Evo što je rekla glavna slovenska...

Što je pokosilo cijelu školsku zbornicu? Evo što je rekla glavna slovenska epidemiologinja

Nakon što je 27 slovenskih učitelja zbog nuspojava cijepljenja izostalo s nastave pa je OŠ Mihe Pintarja Toleda u Velenju do ponedjeljka zatvorena, slovenski epidemiolozi istražili su o čemu se točno radi i što je pokosilo cijelu jednu školsku zbornicu.

Učitelji su cijepljeni Astra Zenecinim cjepivom, koje je desetak europskih zemalja već i zabranilo zbog nuspojave zgrušavanja krvi i posljedično nekoliko smrtnih slučajeva.

– Koliko znamo, ozbiljnijih reakcija nije bilo. Kod nastavnika se radi o očekivanim nuspojavama. Jednako je bilo i nakon cijepljenja s Pfizerovim cjepivom, kad je nekoliko liječnika i sestara završilo s nuspojavama. I sama sam s temperaturom dan poslije cijepljenja išla na posao. Uzela sam paracetamol i sve je u redu. Ova reakcija za nas nije neočekivana. Možda ju je lakše podnijeti kad znate da će do nje doći. Nama su anesteziolozi i prije cijepljenja prepisali koktel Ibuprofena i paracetamola da nuspojava bude što manje, da prođu brže i bezbolnije – rekla je za dr. Bojana Beović, infektologinja i šefica slovenskog stručnog tima za COVID-19 pri slovenskom ministarstvu zdravstva.

Za slučaj učitelja iz Velenja javnost je saznala kad je objava ravnatelja Sebastjana Kukeca na školskom portalu, postala viralna. Ravnatelj se u objavi obrati roditeljima učenika.

– Jučer se oko 2/3 učitelja škole cijepilo protiv Covida-19. Iz minute u minutu cijepljeni učitelji prijavljuju snažne reakcije na cjepivo, tako da, smo upravo odlučili da ćemo zbog bolesničke odsutnosti 26 učitelja morati sutra, u petak 12.03.2021. otkazati cjelokupan pedagoški proces u školi jer nemamo dovoljno kadrovskih resursa za izvođenje nastave – napisao je Sebastjan Kukec.

Ravnatelj je kasnije potvrdio da su učitelji u srijedu primili Astra Zenecino cjepivo, a u četvrtak su mu se javili s nuspojavama – visokom temperaturom, jakom glavoboljom, općom slabošću.

Nakon ove su se objave na njegovom Facebook profilu javili mnogi učitelji, koji smatraju da oni nisu ni trebali još biti cijepljeni, a o čemu je je odluku prošli tjedan donijela slovenska Vlada. Cijepljenje školskog osoblja u Sloveniji je započelo u ponedjeljak, 8. ožujka.

– Moglo je biti jasno što će takva odluka povući za sobom, a opet na štetu učenika kojima se stvara nov trauma i izostanci nastave – pišu nezadovoljni.

Ni dr. Beović nije sigurna jesu li učitelji trebali ući u prioritetnu skupnu.

– S jedne strane, zaposleni u školstvu su više-manje mlađi ljudi. Statistika kaže da su oko pedesete, ali to nije prioritetna skupina, koja bi trebala biti cijepljena zbog njih samih, kao starije. Da se ide brže s cijepljenjem učitelja, odlučila je Vlada, a ne struka. Cilj je bio otvorena, što sigurnija škola. U Sloveniji su škole bile jako dugo zatvorene, čak se razmišljalo da i ostanu zatvorene do kraja školske godine. Međutim, otvorili smo ih i sa strahom očekivali što će biti. Brojevi su iz te skupine, školske, nešto narasli, ali ne dramatično kao u jesen. Pokazalo se da su bolje pripremljene. Kako bi i ostale otvorene, Vlada je odlučila cijepiti osoblje – kaže dr.Beović.

Sviđa joj se ideja o cijepljenju vikendom, koju su neke škole već organizirale.

– Nuspojave traju dan do dva i zapravo je vikend odličan za cijepiti se, proći doma nuspojave i normalno dalje raditi. Mi svakako pratimo situaciju – zaključuje liječnica, piše Jutarnji.

Čak 26 učitelja jedne škole razvilo jaku reakciju na cjepivo protiv korone, otkazana nastava

Najnovije

Još iz rubrike