8.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kurz i lideri slali pismo Von der Leyen: Pogledajte kako je prošla...

Kurz i lideri slali pismo Von der Leyen: Pogledajte kako je prošla Hrvatska, nije fer

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ne posustaje kada se radi, kako on tvrdi, o “nejednakosti“ pri raspodjeli doza cjepiva unutar Europske unije, navode u subotu austrijski mediji.

Naime, Kurz je u petak zajedno s još četvero njegovih europskih kolega poslao zajedničko pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedavajućem Europskog vijeća Charlesu Michelu u kojem traže što je moguće brže sazivanja sastanka na vrhu EU-a na temu raspodjele cjepiva. “Aktualni sustav raspodjele proturječan je duhu europske solidarnosti“, poručio je Kurz Bruxellesu. Sastanak na vrhu zajedno s austrijskim kancelarom Kurzom traže i šefovi vlada Češke, Slovenije, Bugarske i Latvije.

“Ako se ovaj sustav tako dalje nastavi, do ljeta će se produbiti već nastale ogromne nejednakosti među državama članicama. Tako će jedne u samo nekoliko tjedana postići – imunitet krda – dok će druge ostati daleko iza njih“, prigovor je pet šefova država EU-a, naveden u pismu upućenom čelništvu EU-a. Kurz smatra da Nizozemska i Danska imaju pristup znatno većem broju doza cjepiva po stanovniku od zemalja poput, primjerice Bugarske ili Hrvatske.

Europska komisija je već u petak reagirala na Kurzovo predbacivanje o nejednakosti raspodjele cjepiva u EU, opovrgnuvši njegove navode uz poruku da su države članice „dobrovoljno odustale od kontingenta cjepiva“ koje im je bilo namijenjeno. Ono na što Kurz nije računao je da će se njegovoj kritici suprostaviti i austrijsko Ministarstvo zdravlja u rukama „zelenog“ ministra Rudolfa Anschobera ističu domaći mediji, ukazujući na sva češća sukobljavanja u stavovima Kurzovih „narodnjaka“ (ÖVP) i stranke Zelenih koji su s njima trenutačno u „političkom braku“ u Austriji.

Neki od medija pišu kako će se uskoro vidjeti „što se zapravo skriva iza kancelarovog iznenađujućeg napada na raspodjelu cjepiva“ u EU i prenose izjavu glavne tajnice ministarstva zdravlja Ines Stilling danu za ORF –Radio Ö1: „Pregovori o raspodjeli cjepiva bili su uravnoteženi i transparentni i svatko je mogao kupiti kontingent od drugih zemalja, pa tako i Austrija“.

Austrijski mediji također navode da je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je u petak bio u Bruxellesu bio „iznenađen“ Kurzovom kritikom i kako smatra da “razlike među državama članicama u ovom trenutku ipak nisu prevelike“, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike