8.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Je li zeleni krumpir opasan po zdravlje?

Je li zeleni krumpir opasan po zdravlje?

Krumpir je jedan od glavnih sastojaka u svakoj kuhinji. No, je li opasno jesti krumpir koji je poprimio zelenu boju?

Od zelenog krumpira može vam pozliti, a što je zeleniji, to je otrovniji. Krumpir zelenu boju poprimi zbog klorofila, no zelena boja pokazuje da su prisutne i neke druge stvari koje su otrovne. U pitanju je solanin, otrovni alkaloidni spoj koji je opasan po zdravlje. Ovaj spoj otrovan je čak i u malim količinama.

Solanin se može naći i u zelenim dijelovima krumpira, ali u klicama. Prema tome, ne biste trebali konzumirati zeleni, smežurani ili proklijali krumpir.

Američki nacionalni zdravstveni institut navodi da nikad ne biste trebali jesti krumpir koji je zelen ispod kore. Međutim, ako krumpir nije previše zahvaćen zelenom bojom i klicama, ti dijelovi se mogu odstraniti nakon čega se krumpir može sigurno konzumirati.

Ako dođe do trovanja, mogu se pojaviti gastrointestinalni simptomi nakon osam do deset sati. Gastrointestinalni simptomi uključuju bol u trbuhu, proljev, raširene zjenice, temperaturu, mučninu, povraćanje, usporeno disanje, nižu temperaturu od normalne i glavobolju, piše Medline, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike