15.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Capak otkrio rezultate studije: Antitijela su pronađena kod 25 posto ispitanika

Capak otkrio rezultate studije: Antitijela su pronađena kod 25 posto ispitanika

U posljednja 24 sata zabilježena su 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4522. Među njima je 811 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata. Preminulo je 12 osoba. Nacionalni stožer danas održava press konferenciju na kojoj će predstaviti rezultate seroepidemiološke studije provedene na oko 1500 ispitanika u Hrvatskoj.

Krunoslav Capak govori o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

U odnosu na prošli tjedan imamo povećanje zaraženih od 26 posto. “Primorsko-goranska županija ima povećanje od 35 posto, i oni izbijaju tako na prvo mjesto. Doznajemo da nema nikakvih vežih žarišta, već zbog druženja”, kazao je Capak. Po incidenciji smo na 7. mjestu među zemljama EU.

“Nema velikih žarišta u Primorsko-goranskoj, ali ima mikro-žarišta zbog druženja uslijed lijepog vremena. Više je zaraženih među učenicima nego što je bilo prije”, rekao je Capak.

Predstavio je i rezultate seroepidemiološke studije.

“Radili smo na proljeće studiju seroprevalencije u kojoj je bilo ukupno 1088 ispitanika, od čega je 371 žena, a 680 muških. U drugom valu smo napravili seroprevalenciju na 1436 ispitanika od čega je 623 muškog spola, a 813 ženskog spola. Važno je reći da su krvi uzimane krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. U prvom valu smo imali nešto uži broj županija iz kojih smo uzimali krvi, u drugom valu su to sve županije.

U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela IgG što je bilo 2,2 posto, a u drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG što je 25,1 posto. To je jedna četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj. Od početka kad smo krenuli s 250 seruma koji su nam pristizali da je tak postotak isti. Kada smo uzeli djecu mislili smo da će postotak pasti, ali je udio pozitivnih među djecom 19,2 posto, velik je. Imamo ravnomjernu raspodjelu među svim dobnim skupinama, najmanje kod osoba starijih od 70 i mlađih od 10 godina”, kazao je Capak.

“Nešto više od 70 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test, imuni su na sars-cov2”, rekao je Capak.

Davor Božinović se osvrnuo na nove odluke Stožera.

“Kao što je najavljeno, upoznat ću vas s time da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprječavanja širenaj virusa. Druga odluka o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaza graničnih prijelaza u RH. Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke se produžuje do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati se u preporukama HZJZ koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke HZJZ. Neće se čekati odluka Stožera već HZJZ može određene mjere pooštravati ili ublažavati ovisno o situaciji. Omogućit će se uz strogo pridržavanje mjera natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša. Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produženju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa”, kazao je Božinović te dodao da očekuje od lokalnih i županijskih stožera koji imaju izražen rast da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom.

Capak je upitan o blokadi AstraZenece u deset zemalja.

“Njihova odluka je predostrožnost zbog tromboembolijskih događaja. Ako se utvrdi da nisu povezani s cijepljenjem, nastavit će se cijepljenje. Što se tiče Hrvatske, mi nismo dobili tu cijepuvu serija, nego cijepimo s drugom serijom. Nismo imali grupiranja tromboembolijskih događaja. Zato smo odlučili nastaviti cijepiti AstraZenecom. U Hrvatskoj je pojavnost tromboembolijskih događaja 61 na 100.000, ima nešto više od jednog po tjednu, sa smrtnim ishodom. Oni se događaju i u Hrvatskoj”, rekao je Capak.

Što se tiče isporuke, dobili smo informaciju da će kasniti”, rekao je Capak dodajući kako ćemo dobiti značajno manje od predviđenog. “To nas čini nesretnima”, kazao je.

“Registracija Johnson&Johnson bi trebao biti registriran za nekoliko dana, ali ne znamo koliko ćemo dobiti doza. Zabrinjavaju nas natpisi iz medija da je sklopljen odgovor Johnson&Johnson i američke vlade da će prvo to tržište napuniti dogovorenim količinama pa da će tek onda ići izvoz u druge zemlje – kazao je Capak.- Registracija Johnson&Johnson bi trebao biti registriran za nekoliko dana, ali ne znamo koliko ćemo dobiti doza. Zabrinjavaju nas natpisi iz medija da je sklopljen odgovor Johnson&Johnson i američke vlade da će prvo to tržište napuniti dogovorenim količinama pa da će tek onda ići izvoz u druge zemlje”, rekao je Capak.

Alemka Markotić komentirala je izjave nekih gradonačelničkih kandidata da će otvoriti tvornicu cjepiva.

“Izvan pandemije za određene infektivne bolesti nemamo dovoljno cjepiva u svijetu, pogotovo ako se dogode različite epidemije, što se prije par godina dogovorilo sa žutom groznicom. S tradicijom Imunološkog zavoda Hrvatska sigurno ima perspektivu i trebala bi ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici, otvaranju novih tvornica i bilo bi dobro da je dio u vlasništvu Hrvatske jer time osigurava stratešku poziciju ali i otvaranje prema drugim kompanijama što su učinile brojne druge zemlje”, kazala je Markotić.

Stožer je komentirao hoće li se do Uskrsa dogovoriti s drugim EU državama da njihovi stanovnici također počnu dolaziti samo s potvrdom o cijepljenju kao što je to slučaj s turistima iz Izraela.

“Vode se razgovori, u kontaktima su Ministarstvo turizma koje je resorno ministarstvo. Svi resori Vlade koji u ovome mogu pomoći i kojima je to sastavni dio posla s kojim se bave, a to uključuje i MVEP su angažirani oko pitanja organizacije i privlačenja stranih turista ove godine u Hrvatsku. To uključuje i ovaj dio bilateralnih razgovora. O tome će ta ministarstva obavijestiti u trenutku kada oni procijene da su postigli nekakav dogovor. Istovremeno na razini EU se vode intenzivni razgovori oko načina kako olakšati prijelaz granica unutar EU s obzirom da je turizam jedna od glavnih grana gospodarstva. Iduću srijedu će Komisija izaći s prijedlogom komunikacije oko koje će se morati složiti države članice vezano za način kako bi se koristilo ono što se zove digitalna zelena propusnica koja bi uključivala i podatke o cijepljenju osobe i preboljenoj bolesti covida-19, kao i podatke o testiranju.

To je sad još uvijek nešto oko čega se vode razgovori, tako da sam siguran da unatoč tome što svi razumiju nužnost da se takvo što na razini EU dogovori, da će biti različitih tumačenja i pogleda ovisno o članicama. Što se tiče velikih događaja, mislim da je malo prerano. Znam da bi u ovoj situaciji svatko volio planirati unaprijed. U ovom trenutku za ove trendove koji postoje sa širenjem korone i u RH i u Europi, nisam siguran da postoji itko tko može reći za mjesec ili dva da će situacija izgledati ovako pa da se slijedom toga može napraviti ili potpisati ugovor. Ono što vidimo i pratimo, izlazi sve više studija u međunarodnim časopisima pa i medijima o utjecaju velikih okupljanja na širenje korone. Vidjeli ste i neke pilot projekte koji su rađeni u Njemačkoj i Nizozemskoj gdje su okupili mlađu populaciju u dvoranama, organizirali koncerte. Preliminarni rezultati su objavljeni, neki se čekaju. Ono što se može zaključiti, za svaki događaj se može prirediti epidemiološki okvir koji uvijek uključuje i dobru ventilaciju, nošenje maski i pjevanje ili plesanje”, kazao je Božinović.

Upitan hoćemo li se okrenuti nekim drugim alternativama što se cjepiva tiče, Capak odgovara: “O tome se čitavo vrijeme razmišlja, prije mjesec dana smo najavili mogućnost interventnog uvoza, ali to nosi neke obveze proizvođača. Nemamo dokumentaciju koja je zatražena da bi se taj interventni uvoz mogao pokrenuti. Poznato je da je ruski proizvođač pokrenuo registraciju lijeka pri Europskoj agenciji, nadamo se da će biti brzo završena”, rekao je Capak.

“Alternativa je da sve više država u svijetu, pogotovo one koje nemaju kapacitete, razmišljaju kako podići samodostatnost kada je u pitanju proizvodnja cjepiva i lijekova i mislim da je to pitanje vremena, a više nije pitanje da li ili koliko uopće ulagati u javno zdravstvo. To svima postaje jasno, ne samo u okruženju nego i svijetu. To je jedna od ključnih investicija koje se moraju dogoditi”, kazao je Božinović.

Članovi Stožera komentirali su i smatraju li da porast zaraženih može ugroziti sezonu.

“Ono što smo oduvijek govorili, a i sada, sve će to ovisiti o nama. Kada govorite o sezoni, tu uvijek mislimo prije svega na naše primorske županije, ne samo na njih. Imate situaciju u Dubrovačko-neretvanskoj koja je na visokim razinama s obzirom da već od 1. ožujka nije krenula u popuštanje mjera, tražila je izuzetak i nastavlja s tim. Ono što naši grafovi pokazuju, to je jedina primorska županija u kojoj se vidi pad. Sve ostale rastu, neke minimalno poput Istarske, ali neke poput Primorsko-goranske županije imaju izražen rast”, kazao je Božinović.

Postavljeno je pitanje o cjepivu Novavax.

“EU je naručilo cjepivo Novavax, Hrvatska se odlučila, s obzirom da je isporuka planirana tek za četvrti kvartal, naručiti jednu malu količinu, ako će trebati, to ćemo promijeniti. U ovom trenutku smo naručili 50.000 doza”, rekao je Capak.

“Nije točno da se tromboembolija nije uočila i kod drugih cjepiva uz AstraZenecu. I s drugim cjepivima bilo je događaja da je poslije cijepljenja uočena tromboembolija, ali u nijednom slučaju nije utvrđena uzročno-posljedična veza s cijepljenjem. Trigger za zaustavljanje cijepljenja je bilo više slučajeva na jednom mjestu pa se posumnjalo u jednu seriju”, kazao je Capak, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike