9.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Capak: Ne bih rekao da Kurz više lobira za Hrvatsku od Plenkovića;...

Capak: Ne bih rekao da Kurz više lobira za Hrvatsku od Plenkovića; O uzbuni oko smrti u Hrvatskoj i AstraZeneci

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je u Dnevniku N1 epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Na konferenciji Nacionalnog stožera danas su predstavljeni rezultati studije u Hrvatskoj prema kojoj su kod 25 posto ispitanika pronađena antitijela. Osim toga, raste zabrinutost zbog cjepiva pa je dr. Nataša Ban Toskić danas otkrila da je u cijeloj zemlji oko 30 posto građana danas otkazalo termin za cijepljenje. O svemu tome u Dnevniku N1 razgovarali su s ravnateljem HZJZ-a.

“Studija ukazuje na to da je oko 25% populacije došlo u doticaj s virusom i da imaju razvijena IgG antitijela koja se razvijaju kao odgovor i štite infekcije. No, oko 75% od njih imaju neutralizacijska antitijela što znači da su imuni na koronavirus. Međutim, ne znači da ostali nisu imuni, no imaju stanični imunitet i imuni odgovor nije upitan. Većina njih je imuno”, rekao je Capak.

“AstraZeneca nam je smanjila količine isporuke u iduća dva tjedna. To ne znači da se situacija neće promijeniti”, rekao je i dodao: “Razočarani smo, ali u sljedećim tjednima će možda i nadonaditi te količine. Rezervirali smo 2,7 milijuna doza AstraZenece pa očekujemo dogovor. Pfizer je najavio isporuke za travanj koje su veće nego sad. Očekujemo i da će Moderna povećati količine”, dodao je.

O Sputnjiku V je rekao: “Razgovaramo s EU s kojom smo sklopili ugovore oko isporuka. Razgovaramo i s proizvđačima oko količina, Poduzeli smo korake prema drugim cjepivima. Od ruskog smo proizvođača zatražili dokumente, no još nisu stigli. Oni su pokrenuli registraciju pri EMA-i, nadamo se da će ona biti ubrzana.”

Komentirao je izjave austrijskog kancelara: “Ne bih rekao da Kurz više lobira za Hrvatsku od Plenkovića. On je stalno u kontaktu s Von der Leyen i tijelima koji se bave svime, no aktivnosti su i za druge zemlje ograničene. Moguće je da su druge zemlje zatražile veće količine Pfizera i Moderne. A mi smo lošije prošli jer smo veće količine naručili od AstraZenece.”

Komentirao je slučaj smrti 91-godišnje osobe nakon cijepljenja: “Znam da imamo jedan slučaj smrti od tromboembolije od AstraZenece, radi se o 91-godišnjoj osobi. Komisija je zaključila da ta dva događaja nisu povezana. Tromboembolija nije rijetkost, svaki tjedan na sto tisuća događa se jedan takav slučaj. Lako je moguće da se slučajno poveže s cijepljenjem.

Najvažnije je da je EMA izdala priopćenje da i ovi događaji u Austriji, nisu povezani s cijepljenjem, a oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija koja kaže da treba nastaviti s cijepljenjem AstraZenecom.”

Austrijski premijer vidi ono o čemu hrvatski šuti: Evo zašto Hrvatska dobiva manje cjepiva

Uzbuna u Hrvatskoj zbog AstraZenece: Žena (91) preminula tri dana nakon cijepljenja od plućne embolije

Najnovije

Još iz rubrike