14 C
Zagreb
Naslovnica Tech Mićović ne vidi razlog da se ne odobri Sputnjik V: Imamo nestašicu...

Mićović ne vidi razlog da se ne odobri Sputnjik V: Imamo nestašicu cjepiva

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske, bio je gost Dnevnika N1.

Dvojbe koje su postojale oko cjepiva AstraZenece, kad je u pitanju sigurnost kod cijepljenja starijih osoba, sada su otklonjene, kaže Vladimir Mićović, pa se tim cjepivom cijepi stanovništvo europskih zemalja, kao i osobe starije životne dobi.

Sve više zemalja obustavilo je cijepljenje serijom AstraZenecinog cjepiva jer izaziva zgrušavanje krvi, a Mićović kaže da su pojedine regulatorne agencije prijavile određene nuspojave. “Kod nas ta serija nije prisutna i sigurnost svih platforme su sigurne za upotrebu i nastavljamo s cijepljenjem.

“Mi imamo kronični problem s nedostatkom cjepiva”, dodao je.

Osvrnuo se i na odobrenje još jednog cjepiva, onog Johnson&Johnsona. Kaže kako ga iščekuje cijeli svijet pa tako i mi. “Znate da je platforma koja osigurava cijepljenje samo jednom dozom što je značajno u ovoj nestašici cjepiva, i logistički je jednostavno – drži se u frižideru, što će nam sigurno olakšati procjepljivanje stanovništva u ambulantama obiteljske medicine”, rekao je.

Davno je, kaže, rekao da “nema nacionalističkih varijanti cjepiva, bitna je dobrobit ljudi”, pa dodao da je Sputnjiv V vrlo učinkovit, o čemu se govori već mjesec dana.

“Pobornik sam da se sve napravi kroz regulatorne agencije, članica smo EU-a. Potom i HALMED treba dati zeleno svjetlo”, rekao je, pojasnivši kako ne vidi razlog zašto se ne bi odobrile određene platforme uvrstile u naš cjepni program, osobito u situaciji u kakvoj se nalazimo – kad imamo nestašicu cjepiva.

Najnovije

Još iz rubrike