8.6 C
Zagreb
Naslovnica Sport Knjiga o Velimiru Zajecu je knjiga o Dinamu

Knjiga o Velimiru Zajecu je knjiga o Dinamu

O životu legende Dinama Velimira Zajeca uskoro ćemo moći čitati u knjizi Zeko Sanjina Španovića koji je svoj projekt predstavio na gostovanju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

– Knjiga o Velimiru Zajecu je zapravo knjiga o Dinamu. Od te 1984. kad ga je Mirko Bazić, koji je nažalost jučer preminuo, gurnuo u prvu momčad, njegova karijera, njegov život, što igrački, što post-igrački je povezan s Dinamom i to je taj stalni spoj neke nogometne romantike i nogometne tragedije Velimira Zajeca. Mirko Bazić je isto bio jedna zanimljiva ličnost, inženjer šumarstva koji je došao u Dinamo da stvori nove generacije kao šef omladinskog pogona. Onda je on zapravo preuzeo Dinamo i gurnuo prvo Zlatka Kranjčara, a onda i Velimira Zajeca u momčad ’74. kad je imao devetnaest godina protiv Partizana debi. Bazić je nakon dvije i pol godine Zajecu dao kapetansku traku.

Španović je odlučio biografiju Velimira Zajeca dovršiti i realizirati crowdfunding kampanjom.

– Kad radite knjigu o takvoj ličnosti kao što je Velimir Zajec imate tu emociju, pitanje društva, zajednice… to je esencija nogometa, da mora imati neku društvenu svijest i odgovornost prema zbilji. Došao sam na ideju crowdfunding kampanje gdje smo išli na to da skupimo sredstva za završetak knjige za tisak, ali i ono što je važno za “zelenu fazu” Velimira Zajeca – Grčku. Da se može otputovati u Atenu i napraviti kvalitetno istraživanje. Na kraju je bilo i da se ljudi osjećaju da su dio knjige. Svi koji sudjeluju u kampanji imat će svoje ime u knjizi kao sukreatori, dobiti repliku majice, plavu pivu… Preko 200 knjiga je prodano do sada, a da nije napisana, to je velika odgovornost.

Španović ističe da bi knjiga o Zajecu trebala biti lektira novim generacijama nogometaša.

– Recimo to sam neki dan baš razgovarao, razmislio – ta knjiga bi možda trebala biti udžbenik ovim novim generacijama Dinamovih igrača da shvate što je Dinamo značio zajednici, što je Dinamo značio građanima Zagreba i kako se jedan Dinamov igrač treba ponašati. Vi imate ’82. baš snimka HRT-a, nedavno sam je vidio, kad slave onaj naslov oni pjevaju “Fala za svaku dobru reč”, a danas odlaze u narodnjačke klubove i sve što ne ide s identitetom jednog građanskog, gospodskog kluba što je bio Dinamo.

Večeras će Dinamo u Londonu odigrati prvu utakmicu osmine finala Europa lige protiv Tottenhama. Prognoza?

– Neka odigraju muški pa što bude, ima i uzvrat, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike