4 C
Zagreb
Naslovnica Tech Stručnjaci upozorili na novu varijantu korone koju antitijela ne prepoznaju: To je...

Stručnjaci upozorili na novu varijantu korone koju antitijela ne prepoznaju: To je poput atomske bombe, nijedna zemlja nije sigurna

Varijanta P1 brazilskog soja koronavirusa izazvala je drugi val, puno teži od prvog. Radi se o zaraznijem virusu kojim su zaraženi i oni koji su već preboljeli COVID u Brazilu. Stručnjaci novi soj i njegovo širenje uspoređuju s “atomskom bombom”. Postoji i strah da bi se nove varijante brazilskog soja mogle raširiti diljem svijeta.

Znanstvenici upozoravaju da bi nekontrolirano širenje nove varijante brazilskog soja koronavirusa moglo ugroziti borbu protiv pandemije na globalnoj razini. Zaraznija i opasnija varijanta P1 koja se tamo pojavila već je postala dominantna u Brazilu.

“Ova je informacija atomska bomba”, kazao je dr. Roberto Kraenkel, brazilski biolog. “Iznenađen sam pronađenim varijantama. Ljudi ne shvaćaju što ovo znači. Sve pronađene varijante još su zaraznije, a to znači ubrzano širenje. Katastrofa”, dodao je Kraenkel.

Nova varijanta P1 pronađena je već u 15 uzoraka u devet država u SAD-u. Srećom, porast broja cijepljenih i pad dnevnih infekcija pomažu zaustavljanju izbijanja novih žarišta, no to nije slučaj s Brazilom. U toj su zemlji bolnice prepune, a plan cijepljenja je u kaosu i gotovo da ne postoji.

“Nijedna zemlja neće biti sigurna ako sve nisu iskontrolirale žarišta i širenje zaraze”, kazala je dr. Denise Garret, epidemiologinja u Washingtonu.

“Možemo mi cijepiti u SAD-u koliko želimo i postići imunitet krda, ali sve dok imamo žarišta koja se ne mogu kontrolirati u drugim zemljama – prijenos infekcije je omogućen”, dodala je Garret.

Brazilski soj koronavirusa stigao je do Europske unije. Pitanje je dana kad će biti otkriven i kod nas.

“U zemljama poput Brazila, u kojima nema epidemioloških mjera i virus je slobodan, on ima plodno tlo za stvaranje novih varijanti”, objasnila je Garret. Naime, svi virusi mutiraju, cijelo vrijeme.

SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, zapravo je počeo brzo mutirati. Novi sojevi počeli su se pojavljivati krajem prošle godine jer je u većini zemalja rastao broj zaraženih.

Brazil je već prošao strašni prvi val epidemije. Testiranje antitijela sugeriralo je da je oko 76 posto teško pogođenog grada Manausa zaraženo u listopadu, nakon prvog vala epidemije. To je trebalo stvoriti prirodni imunitet u većini građana.

To se nije dogodilo, piše DailyMail. Manaus je zapanjio epidemiologe brojkama zaraženih u drugom valu u siječnju. Dnevno je u dvomilijunskom gradu umiralo po stotinu ljudi.

Varijanta P1 otkrivena je u prosincu i vjerojatno je tada potaknula visoku stopu zaraženih. Zabrinjava što je ista varijanta potaknula ogromnu stopu ponovno zaraženih u tom gradu. Laboratorijske studije dokazale su da mutacije u novoj varijanti mogu izbjeći antitijela koje su pokrenule ranije infekcije, a djelomice i cjepivo.

“Ova nova varijanta virusa uspijeva izbjeći antitijela i imamo novu infekciju. Sada je to dominantna varijanta u Brazilu. Iako ga u SAD-u nemamo puno, ne treba se zavaravati – ova je varijanta virusa puno zaraznija”, kazala je dr. Garret.

Navodi i da je dobra vijest što cjepiva ipak djeluju, suprotno ranijim upozorenjima kad se mislilo da nije tako. No sa samo 10 posto cijepljene populacije, ostatak Amerikanaca i dalje je u opasnosti, s obzirom na to da antitijela stvorena preboljelom koronom ne donose zaštitu, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike