9.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Romana Jerković: Je li Sputnik V rješenje za Hrvatsku?: Da sam na...

Romana Jerković: Je li Sputnik V rješenje za Hrvatsku?: Da sam na mjestu premijera, ne bih čekala

SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković u intervjuu za Večernji list odgovorila je na pitanje bi li se i Hrvatska trebala okrenuti ruskom cjepivu protiv covida-19.

Je li rješenje Sputnik V, hoće li ga Hrvatska nabaviti?, pitala je novinarka Večernjeg lista, na što je Jerković odgovorila:

” Znamo koja su alternativna rješenja, cjepivo ruske i kineske proizvodnje. Na premijeru Plenkoviću je da povuče potez. U tijeku je proces pregovaranja s Rusima. Da sam ja na njegovom mjestu ne bi sjedila skrštenih ruku nego bi učinila sve da građani budu procijepljeni u što većem broju i u što kraće vrijeme. Podatak od 6. ožujka procijepljenost u Hrvatskoj je 5,2 posto. Treći smo odozada u Europi. Rješenje se mora pronaći.”

Jerković je u intervjuu spomenula i novi program EU-a “Europa za zdravlje”, o kojem se dan ranije raspravljalo u Europskom parlamentu. Riječ je o programu vrijednom 5,1 milijardi eura i u razgovoru se otvorilo pitanje koliko bi bilo moguće da se iz tog fonda osigura novac za obnovu Imunološkog zavoda.

“Imunološki zavod je nešto što bi trebao biti naš prioritet. Sad vidimo koliko je bila pogrešna politika prema Imunološkom zavodu, koliko štetu smo napravili s time što danas nemamo Imunološki zavod. Sredstva će se naravno moći proslijediti i na tako važne velike i infrastrukturne projekte. Hrvatska ima vrhunske znanstvenike i liječnike. Potrebna nam je dobra i kvalitetna infrastruktura i sredstva će moći biti upotrebljena za tako nešto”, odgovorila je Romana Jerković, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike