9.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković gasi požar u slavonskom HDZ-u: U središnjicu na hitan sastanak pozvao...

Plenković gasi požar u slavonskom HDZ-u: U središnjicu na hitan sastanak pozvao Anušića i Banožića

U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića s Ivanom Anušićem i Marijom Banožićem, zbog sukoba koji je između njih dvojice izbio nakon novih izlazaka iz stranke visokopozicioniranih HDZ-ovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Anušić je, naime, u utorak kao potpredsjednik stranke prozvao Banožića, inače predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a, zbog činjenice da su stranku u vrlo kratkom roku napustili dožupan Josip Dabro, a potom i dojučerašnji predsjednik HDZ-a Županja i čelnik Ravnateljstva za robne zalihe Damir Juzbašić. Anušić je Banožiću poručio da se vrati u svoju županiju i počne rješavati probleme koji ga kao potpredsjednika stranke zabrinjavaju.

– Nedavno smo imali izlazak dožupana, a sad imamo i izlazak Juzbašića. Smatram da bi se predsjednik ŽO Mario Banožić trebao pod hitno vratiti u županiju i početi rješavati probleme koji su se počeli nagomilavati dva mjeseca pred lokalne izbore. Bilo bi jako teško i tragično za HDZ da sada počne gubiti utjecaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je praktički od osamostaljenja Hrvatske bila utvrda HDZ-a – kazao je Anušić u utorak za N1, dodavši kako se ne smije događati da im stranku napuštaju „ljudi koji su godinama stvarali tu stranku, koji su tu bili od početaka.”

Banožić mu je u srijedu odgovorio da od njega kao potpredsjednika stranke očekuje „da podrži naše kandidate u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da kao predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije ima kampanju u svojoj županiji i neka vodi u igru u njoj.”

– HDZ je ovdje jako dobro posložen i jako dobro stojimo kao organizacija, koja je unazad nekoliko mjeseci imala 816 novih učlanjenja – rekao je Banožić, koji, kao i Plenković, minirozira odlaske članstva iz HDZ-a, koji svi redom najavljuju ulazak u izbornu utrku kao nezavisni kandidati, koje će, doduše, podržati Domovinski pokret.

Ovakav javni sukob dvojice visokopozicioniranih HDZ-ovaca nikako ne odgovara Plenkoviću, koji ih je obojicu pozvao na sastanak, kako bi riješio problem koji između njih postoji već neko vrijeme. Konkretno, još od jesenas iz vremena unutarstranačkih izbora u HDZ-u, kada je Anušić u utakmici između Banožića i Dabre za čelnika vukovarsko-srijemskog HDZ-a podržavao Dabru smatrajući da za stranku nije dobro da čelnik ŽO bude netko tko živi i radi u Zagrebu, što mu Banožić, kao favorit Plenkovića, koji je na tim izborima pobijedio nije oprostio i prema našim informacijama često u internim druženjima govori protiv Anušića.

Ovaj mu je sada, pak, poručio što misli o njegovom vođenju vukovarsko-srijemskog HDZ-a, a Plenković sada mora gasiti vatru, prenosi Jutarnji.

VIDEO Anušić je shvatio da se HDZ raspada u Slavoniji i poručio ministru Banožiću da preuzme odgovornost

Najnovije

Još iz rubrike