Palić: Predsjednik Milanović bi se mogao dovesti do toga da Sabor pokrene postupak opoziva

Ustavno pravni stručnjak Mato Palić objasnio je zašto je čvrsto uvjeren u to da Zoran Milanović, kako je rekao, protuzakonito predlaže kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda, piše N1.

Palić je prvo odgovorio je li sasvim po zakonu predsjednikovo predlaganje Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

„Ne, to nije niti po zakonu niti po Ustavu. Dakle, Zoran Milanović je jučer, kad je iz njegovog ureda u Sabor dostavljen prijedlog kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, prekršio Zakon o sudovima“, kazao je Palić.

“Jandroković to nikad neće staviti na glasanje”

„Ali on je prekršio i Ustav Republike Hrvatske, konkretno, odredbu članak 5. stavak 2, u kojem stoji da je svatko dužan držati se Ustava, prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske… ne samo zakone i Ustav, nego i sve ostale pravne propise koji su na snazi u Republici Hrvatskoj“, kazao je.

„Ako predsjednik ima dileme da bi neka odredba ili više odredbi tog zakona bile suprotne Ustavu RH, onda tu nije relevantno što on osobno o tome misli, dakle njegov subjektivni stav, nego kakav stav o tome ima jedino relevantno tijelo… a to je Ustavni sud Republike Hrvatske“, rekao je Palić.

On je rekao i što misli kako bi završilo kad bi opozicija zatražila da se u Saboru ipak glasa o kandidatkinji predsjednika Milanovića:

„Oni to mogu zahtijevati, može se to uvrstiti u dnevni red. Međutim, o kojoj točki dnevnog reda će se glasati u određenom trenutku, odlučuje isključivo predsjednik Sabora. To, ako bi se i uvrstilo u dnevni red, to Gordan Jandroković kao predsjednik Sabora, a slijedom stavova koje je iznio jučer i s kojima je apsolutno u pravu, neće nikada dok je na mjestu predsjednika Sabora predložiti zastupnicima da se izjasne o protuzakonito predloženoj kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda.“

Rekao je da izlaz postoji, da predsjednik Milanović prvo obavijesti DSV o tome da ne predlaže niti jednog od troje kandidata koji su se javili na javni poziv za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda, pa DSV raspiše novi javni poziv, te da se Zlata Đurđević javi na ponovljeni javni poziv. Istaknuo je da to ne bi značilo da bi je Sabor i potvrdio, te da je za izlaz iz ove situacije „nužna direktna komunikacija predsjednika države i predsjednika Vlade“.

„Ovo je jedna bolja, transparentnija procedura“, kazao je za trenutno zakonsko rješenje imenovanja predsjednika Vrhovnog suda.

Za nastojanja predsjednika Zorana Milanovića Palić je u jednom trenutku rekao:

„Ako on misli da on zna bolje nego svi mi ostali, OK. Samo, tako bi se mogao dovesti u situaciju da uđe u povijest kao predsjednik države, i to prvi, protiv kojega je u Saboru zbog kršenja zakona pokrenut postupak opoziva.“

Predsjedniku Vrhovnog suda će isteći mandat

Za Đurđević, o kojoj kao stručnjakinji za pravo struka ima u pravilu izrazito dobro mišljenje, rekao je:

„Sad je potpuno izvjesno da ona neće postati predsjednica Vrhovnog suda, a posebno neće protuzakonitom i protuustavnom procedurom.

Rekao je i što misli hoće li Milanović poslati DSV-u spomenutu obavijest kojom bi se ponovio javni poziv:

„Meni se čini da neće, onda će predsjedniku (Vrhovnog suda) isteći mandat, pa će ga prema Zakonu o sudovima mijenjati njegov zamjenik koji je određen godišnjim rasporedom poslova… Može (to tako) trajati do daljnjega, zauvijek.“, piše N1.

Milanović o Jandrokoviću: Verni Gogo Ustav tumači kao Vegetin recept; Šeksa (Sovu) i ekipu usporedio s nacističkim modelom djelovanja

Share This Article