8.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Nošenje zaštitne maske ne ometa normalno disanje

Nošenje zaštitne maske ne ometa normalno disanje

Istraživači su ustanovili da nošenje zaštitne maske, bilo da je u pitanju kirurška ili platnena maska, ne ometa normalno disanje.

Studija je obuhvatila 50 ispitanika kod kojih su istraživači mjerili brzinu otkucaja srca i razinu kisika prilikom raznih aktivnosti, poput brzog hodanja bez i s maskom. Prosječna dob sudionika bila je oko 33 godine, a 32% sudionika imalo je neke zdravstvene probleme poput astme.

Niti jedan sudionik nije imao nisku razinu kisika ili visoku razinu ugljičnog dioksida u krvi dok je nosio masku niti tijekom mirovanja niti tijekom vježbanja, pokazala je studija, prenosi News medical. Prema glavnom autoru studije, Stevenu L. Sheinu, za odraslu populaciju rizik od značajnih oscilacija u razini kisika ili ugljičnog dioksida dok nose masku gotovo je nepostojeći.

“Znamo da maske za lice pomažu u sprečavanju širenja covida-19, ali znamo i da su neki ljudi zabrinuti zbog nelagode ili otežanog disanja dok ih nose. Nadamo se da će ovi nalazi uvjeriti ljude da njihovo tijelo može primati normalne razine kisika i izbacivati ugljični dioksid i dok nose maske”, kazao je Shein, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike